Sastanak na najvišem političkom nivou predstavnika EU i BiH je planiran za sredinu aprila, a od njegovog epiloga, imajući u vidu da će biti prečešljan dosadašnji evropski put zemlje, ispunjeni i neispunjeni zadaci, zavisiće i da li će uskoro na našu adresu stići odluka o sticanju statusa kandidata za punopravno članstvo.

Predstavnici zvaničnog Brisela posljednjih mjeseci sve češće ističu da BiH ima evropsku budućnost, dok su na nekim domaćim adresama optimisti da bi već ovog ljeta, a najkasnije do kraja godine trebalo da bude na nivou Evrope donesena odluka o davanju statusa kandidata.

Uslove koje BiH mora da ispuni da bi napredovala na putu ka članstvu u EU i započela pregovore o pristupanju objelodanjeni su u maju 2019. godine , a upućeni naglašavaju od tada da su lideri dobili izuzetno teške zadatke i da je u ovom momentu nemoguće prognozirati kada će biti napravljen taj drugi korak.

Savjet ministara je u utorak donio niz zaključaka kako bi što prije bile pokrenute aktivnosti na pripremi, usaglašavanju i usvajanju pozicije BiH u procesu stabilizacije i pridruživanja za četvrti sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH, te utvrđivanju sastava delegacije BiH za ovaj sastanak.

Kao okvirni datum za sastanak predložen je 13. april, a formalna potvrda se očekuje. Sastankom će predsjedavati potpredsjednik Evropske komisije Josep Borel koji je visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, dok će domaću delegaciju predvoditi predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Nadležnim institucijama su podijeljeni zadaci. Direkcija za evropske integracije (DEI) će učestvovati u izradu nacrta pozicije BiH o procesu stabilizacije i pridruživanja, dok Ministarstvo inostranih poslova treba da napravi osvrt na pitanja političkog dijaloga i odnosa BiH i EU, kao i regionalne saradnje te onih iz oblasti zajedničke spoljne i bezbjednosne politike.

Direktor DEI Edin Dilberović ponovio je za “Glas Srpske” da je to Vijeće najviše zajedničko tijelo iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, naglasivši da će napraviti presjek zadatog i urađenog, a o čemu je bilo riječi i na drugim odborima.

– Sigurno će biti riječi o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i šta je BiH uradila na tom putu. Odluku o kandidatskom statusu donosi Evropska komisija, odnosno zemlje članice EU. Za BiH bi takva odluka bila pozitivan korak naprijed, posebno psihološko-politički korak u smislu jačanja EU integracija o kojima postoji apsolutni konsenzus političara – istakao je Dilberović, dodavši da se BiH treba fokusirati na napredak, a da će Evropa to ocijeniti.

Član Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamenta BiH i Evropskog parlamenta Lazar Prodanović smatra da BiH ne može mnogo da očekuje ako u aprilu ne bude imala pozitivne odgovore na neka evropska pitanja i očekivanja.

– Nisam optimista bez ispunjenja minimuma od 14 prioriteta da ćemo biti u poziciji da imamo pozitivno mišljenje o kandidatskom statusu. Obaveze koje su naše neće nam drugi završiti – istakao je Prodanović za “Glas Srpske”.

Zadaci

Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne i BiH, s druge strane, osnovan je Savjet za stabilizaciju i pridruživanje. Cilj je nadzor primjene i sprovođenja tog sporazuma i razmatranja važnih bilateralnih i međunarodnih pitanja od obostranog interesa. Čine ga članovi Savjeta EU i Evropske komisije te  članova Savjeta ministara.