Ruska Ambasada u BiH izrazila je zabrinutost zbog nedavne izjave Misije OEBS-a u BiH u kojoj se, između ostalog, sadrži apel prema vlastima Republike Srpske da prekinu usvajanje tzv. Zakona o stranim agentima, saopšteno je iz ove Ambasade.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

Zabrinuti smo zbog nedavne izjave Misije OEBS-a u BiH, objavljene na zvaničnom portalu organizacije. Između ostalog, u njemu se sadrži apel prema vlastima Republike Srpske da prekinu usvajanje tzv. Zakona o stranim agentima.

Ovaj korak terenske kancelarije smatramo kao ništa drugo nego grubo miješanje u unutrašnje političke procese suverene BiH i očitu zloupotrebu svojih ovlaštenja. Izaziva žaljenje činjenica da ovaj napad na Republiku Srpsku nije prvi u kontekstu pritiska od strane misije na Banjaluku po pitanju ljudskih prava.

 

Uočavamo vidljivu neravnotežu u pristupima OEBS-a entitetima u BiH, koja teži kritici samo prema Srpskoj.

Posebnu pažnju skrećemo na činjenicu da zakoni slični onom koji se razmatra u Srpskoj već dugi niz godina su na snazi u zemljama tzv. civilizovanog zapadnog svijeta, uključujući i SAD, a da pritom ne izazivaju bilo kakvu alergijsku reakciju OEBS-a.

Prema tvrdnjama vlasti u Srpskoj, bosansko-srpski projekat inicijative zapravo je razrađen po američkom modelu. U ovom slučaju je očigledna politika dvostrukih aršina u djelovanju OEBS-a.

S tim u vezi, pozivamo rukovodstvo Misije OEBS-a u BiH na objektivnije i nepristrasnije sagledavanje bh. stvarnosti. Izuzetno je važno da se rad obavlja vodeći računa o interesima svih konstitutivnih i drugih naroda u BiH
u striktnom skladu sa mandatom koji je Misija dobila.