Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon kojim se zabranjuje uvoz obogaćenog uranijuma, odnosno nuklearnog goriva za proizvodnju struje u nuklearnim elektranama u SAD iz Rusije.

Ova zabrana goriva za nuklearne elektrane stupiće na snagu za oko 90 dana, ali se američkom Ministarstvu energetike dozvoljava da odobrava izuzetke do 2027. godine, u slučaju da postoji zabrinutost zbog nedostatka goriva, prenosi Rojters.

Zakonom se takođe odobrava 2,7 milijardi dolara za finansiranje izgradnje industrije nuklearnog goriva SAD, čijih 24 odsto obogaćenog uranijuma korišćenog u nuklearnim elektranama dolazi iz Rusije.

“Predsednik Bajden ozakonio je istorijsku seriju radnji koje će ojačati energetsku i ekonomsku sigurnost naše zemlje smanjivanjem i konačnim eliminisanjem našeg oslanjanja na Rusiju”, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

On je podsetio da je reč o zakonu koji ispunjava multilateralne ciljeve koje su SAD zacrtale u decembru prošle godine sa Kanadom, Francuskom, Japanom i Velikom Britanijom o zajedničkom ulaganju od 4,2 milijarde dolara za povećanje kapaciteta tih zemalja u upotebi uranijuma.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov ocenio je da će ovaj zakon stvoriti šokove u međunarodnoj ekonomiji, ali da neće doneti priželjkivane rezultate.

“Delikatna ravnoteža između izvoznika i uvoznika uranijuma biće narušena. Život je potvrdio da je ruska ekonomija spremna za bilo kakve izazove i da brzo odgovara na poteškoće, čak i izvlačeći dobitke. Tako će biti i ovog puta”, piše u saopštenju ruske ambasade na Telegram kanalu.