Bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović obrukao je BiH, državu u koju se kune, pred cijelim svijetom tokom mirovnog samita o Ukrajini, održanom prethodna dva dana u Švajcarskoj.

Iako su juče u federalnim medijima bombastično odjeknule izjave Bećirovića sa Samita, ispostavilo se da se on uopšte nije obratio na događaju kao što su to uradili predstavnici ostalih zemalja učesnica.

Iako je bilo predviđeno da se Bećirović obrati, on se uopšte nije nalazio u sali kada je prozvan da uzme riječ, što se jasno vidi i na samom snimku prenosa Samita.

Međutim, ubrzo su federalni mediji prenijeli bombastične izjave Bećirovića, navodeći da su izrečene tokom mirovnog Samita. Ipak, ispostavilo se da je bošnjački član Predsjedništva tu izjavu podvalio, objavivši video na svom Instagramu, a na kome se jasno vidi da se on nije obratio za stolom kao i svi drugi predstavnici. Umjesto toga, snimio se za nekakvom govornicom, a da li je video nastao prije ili poslije samog Samita nije poznato. Djeluje da je jedino tačno to da je Bećirović ove riječi izgovorio u Švajcarskoj, ali čini se da ga niko od ostalih učesnika nije čuo.

Tako je, po ko zna koji put, jednostranim djelovanjem Bećirović obrukao zemlju koju predstavlja.