Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas usvojio prijedloge zakona o prestanku važenja zakona o Tužilaštvu i o Sudu BiH čiji je predlagač poslanik SNSD-a Milorad Kojić.

Kojić je obrazlažući prijedloge naveo da su zakoni o Tužilaštvu i Sudu BiH doneseni nametnutim odlukama visokih predstavnika u BiH Pedija Ešdauna i Volfganga Petriča, koji nisu imali ovlaštenja da preuzmu ulogu zakonodavca ili ustavotvorca, prenosi Srna.

On je obrazložio da je ustavni osnov za njihovo donošenje sadržan u odredbi prema kojoj je Parlamentarna skupština BiH nadležna za donošenje zakona, a ne visoki predstavnici nametanjem odluka.

Poslanici danas nisu usvojili Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH po hitnom postupku, koja se odnosi na pooštravanje kazni za vozače koji odbiju alko-testiranje, a voze pod dejstvom alkohola.

Predstavnički dom danas je usvojio inicijativu poslanika Nihada Omerovića, o analizi praćenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Enitetske većine nije bilo za prijedlog zaključaka poslanika Jasmina Emrića povodom rasprave o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na zapadnom Balkanu i davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Danas je usvojen revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2022. godinu, čiji je podnosilac Kancelarija za reviziju institucija BiH, izvještaji Kancelarije za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za prošlu godinu, te Izvještaj o praćenjeu realizacije preporuka revizije učinka “Upravljanje procesom realizacije ugovora o javnim nabavkama u institucijama BiH”.

Predstavnički dom usvojio je i izvještaj GREVIO komiteta za BiH o zakonodavnim i drugim mjerama preduzetim za sprovođenje odredaba Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Usvojena je i poslanička inicijativa Šemsudina Dedića, kojom se zadužuje Savjet ministara da u što kraćem roku usvoji i Predsjedništvu BiH dostavi Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu, te da Predsjedništvo Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Usvojena je i poslanička inicijativa Nihada Omerovića i Safeta Keše, da Savjet ministara izdvoji 1.000.000 KM pomoći Palestini.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara najavio je da bi naredna redovna sjednica trebala biti 21. decembra. Ovim je današnje zasjedanje završeno.