Što više politike Bećirovića i Lagumdžije, to je manje BiH i teško mi je da povjerujem da su tako kratkovidi i svjesno urušavaju zemlju u koju se kunu, dok onakva kakvom je oni zamišljaju nikada neće i ne može biti.

Rekao je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović, komentarišući nastupe bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića, i ambasadora BiH pri UN, Zlatka Lagumdžije, pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

– Prvo, Bećirović nije govorio u ime BiH, jer njegov nastup nije usaglašen, te je očigledno da govori u ime samo jednog naroda, dok Lagumdžija, iako imenovan od tročlanog Predsjedništva BiH, misli da zastupa interese samo svog naroda. Kažem misli, jer ovakvo ponašanje nikako ne doprinosi stabilnosti i napretku, nego donosi štetu svima – kaže Borenović.

Borenović ističe da je krajnje vrijeme da se bošnjačke političke elite pomire sa tim da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da uređenje zemlje počiva na konsenzusu i dogovoru.

– Dok to ne shvate, kao i važnost dobrih regionalnih odnosa, dok se ne počnu ponašati u Ustavom određenim okvirima, dok ne prihvate ispruženu ruku prijateljstva Srbije, umjesto što vrijeđaju njene predstavnike, nema ni koraka naprijed za BiH. Njihovi postupci svakim danom udaljavaju BiH od civilizovanog svijeta i stabilne budućnosti. Dok neki gledamo naprijed, oni su ostali bar 30 godina u prošlosti. Ali, to je njihov izbor – naglasio je Borenović.

Borenović dodaje da se, nažalost, dok Bećirović i Lagumdžija na svjetskoj sceni prezentuju bošnjačku politiku i svoju verziju i istorije i sadašnjosti, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama moraju baviti i trošiti energiju na smijenjivanje pripadnika narko-kartela koje su sami imenovali na pozicije.

– To je druga medalja diletantske spoljne politike BiH – zaključio je Borenović.