Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da se Srbija i dalje bori protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, ali da se sada sponzori i kosponzori rezolucije služe silom, prijetnjama i otvorenim lažima.

Sve naše diplomatske aktivnosti, prije svega, aktivnosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dovele su do toga da je nekoliko puta do sada pomjerano stavljanje nacrta rezolucije, predloženog teksta, na dnevni red u Generalnoj skupštini UN – rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da je to samo po sebi veliki uspjeh i velika pobjeda male Srbije u odnosu na sponzore i kosponzore te rezolucije.

– To je sramotno za njih, sponzorisati takvu rezoluciju koja je pravljena u tajnosti, bez konsultacija o tako ljudskoj osjetljivoj temi – rekla je Brnabićeva za TV “Kurir”.

Brnabićeva je dodala da je Srbija pokazala da se neće predati.

– Srbija se bori i naš glas se čuo na svim stranama svijeta. Razgovarali smo sa svima, stigli smo do svih i u velikoj mjeri su lideri tih zemalja uvažili naš stav. Predsjednik Srbije nastavlja borbu u Njujorku, a da li ćemo uspjeti u smislu da će biti više zemalja protiv rezolucije nego za, teško je vjerovati u to – rekla je Brnabićeva.

Ona je ponovila da su ciljevi zagovornika rezolucije da se nametne najteža politička i moralna kvalifikacija za srpski narod da je genocidan, da dođe do revizije tužbe BiH protiv Srbije za ratnu odštetu i na kraju ukidanje Republike Srpske.

– Kada se radi o njihovim interesima nema ni inkluzivnosti, ni transparentnosti, rezolucija je pravljena u tajnosti, nema konsultacija ni BiH, sve principe su poništili, samo da se njihovi interesi proguraju. Šta je njihov interes tačno, to ne vidim, rezolucija se još nije ni našla na dnevnom redu, a dovela je do destabilizacije – rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je u Srebrenici bio ratni zločin, ali nije bilo genocida.

– Zamislite da nemate takve kvalifikacije ni za one nacističke i fašističke sile, ali ćete imati za Srbiju i Srbe koji su bili uz Јevreje, uz Rome, najpogođenije žrtve genocida nad srpskim narodom – istakla je Brnabićeva.

Povodom jučerašnjeg telefonskog razgovora Vučića sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, Brnabićeva je navela da je teško očekivati pomoć od glavnog sponzora te rezolucije.

– Ne shvatam zašto to rade. Zašto 29 godina kasnije, na takav način, bez diskusija, konsultacija. Šta je cilj jednoj Sloveniji, koja je, takođe, jedan od jačih kosponzora, zemlja koja je izašla iz bivše zajedničke države jer ih neko nije konsultovao o mnogo manjim pitanjima – dodala je Brnabićeva.