Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je tokom posjete Berlinu, govoreći o Deklaraciji koja je usvojena na Sverspskom saboru, da se u Njemačkoj ne čuje često da je Republika Srpska jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, da uvijek stoji uz ovaj sporazum i da traži njegovo puno poštovanje.

Brnabićeva je istakla da treba objasniti da Deklaracija koja je usvojena na Svesrpskom saboru, prije svega poziva na mir, stabilnost, poštovanje svih žrtava ratova u BiH.

– I to je Deklaracija koja poziva na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonski mirovni sporazum govori o BiH kao zemlji sa dva entiteta – Federacijom BiH i Republikom Srpskom i tri konstitutivna naroda i Predsjedništvu koje se sastoji od tri člana koje mora da se konsultuje o svim pitanjima spoljne politike BiH – rekla je Brnabićeva.

Navodeći da Republika Srpska traži puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Brnabićeva je rekla da se upravo to ne čuje često u Njemačkoj i da su zbog toga ovakvi sastanci neophodni.

– Da otvorimo sve te teme bez ikakvog straha i zaziranja od teških tema i da stavimo sve karte na sto i da objasnimo. Srbija nema šta da krije. Srbija treba da bude ponosna na sve ono što smo uradili. Na kraju i za regionalnu mir, stabilnost i povezanost. Tako da sam se trudila da istaknem te aspekte – rekla je Brnabićeva.

Ona kaže da je da je u proteklih 48 sati imala veoma otvorene razgovore sa predstavnicima vlasti u Berlinu i da je veoma važno za Srbiju da ima stalnu komunikaciju sa Njemačkom.

Brnabićeva je navela da je na svim sastancima u Berlinu čula samo jasan stav Njemačke da Zajednica srpskih opština /ZSO/ mora biti formirana.

– Stav Njemačke je da Briselski sporazum mora da se implementira, da je bilo dosta kašnjenja, kao i da ZSO mora biti uvijek prva na dnevnom redu. Nadam se da će to da se pokaže u praksi u neko dogledno vrijeme, iako se sa tim kasni više od 11 godina – rekla je Brnabićeva novinarima u Berlinu.

Ona je precizirala da je razgovarano o evrointegracijama Srbije, agendi proširenja, šta je to što je prioritet u radu parlamenta u smislu reformi u oblasti vladavine prava, implementaciji ODIHR preporuka za bolje izborne uslove, dijalogu sa opozicijom, ali i o situaciji u BiH, svesrpskom saboru i deklaraciji koju su usvojile dvije vlade, situaciji u regionu, kao i da li je moguće da Srbija, kao najveća zemlja regiona dodatno utiče na mir i stabilnost i bolju povezanst.

Ona je navela da je domaćine interesovalo zašto Srbija nije i da li će uvesti sankcije Rusiji, kakav je odnos prema Rusiji, kakav je odnos prema Ukrajini, kao i dijalog sa Prištinom.

Brnabićeva u Berlinu predvodi parlamentarnu delegaciju u dvodnevnoj posjeti Njemačkoj.