Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici u Mostaru trebalo bi da odlučuje o budžetu institucija BiH za ovu godinu, međutim pitanje je da li će i kada on zvanično biti usvojen s obzirom na situaciju u Predsjedništvu, ali i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH nalazi se Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH za period 2024-2026. godina i Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2024. godinu.

Procedura je takva da, ukoliko budžet dobije podršku Savjeta ministara BiH, šalje se u Predsjedništvo BiH, koje je i formalni predlagač budžeta i koje ga šalje na odobravanje u Parlamentarnu skupštinu BiH, gdje treba da dobije podršku oba doma.

“I u Predsjedništvu BiH moguće su komplikacije. Komšić (Željko Komšić, član Predsjedništva BiH) je opozicija i pitanje kako će glasati, a još veće je pitanje kako će glasati Bećirović (Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH), koji se samo vodi da je u SDP-u i ne bi bilo prvi put da ne glasa kao i oni”, ispričao je izvor “Nezavisnih novina”.

Ipak, u ovom trenutku, zbog zahtjeva Evropske unije, izvjesno je da budžet dobije podršku Predsjedništva BiH, mada je moguće da ga oni i koriguju, a što će dovesti do nesporazuma pred glasanje u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako stvari sada stoje, u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH takođe je izvjesna podrška za budžet s obzirom na to da stranke trojke, odnosno SDP, Naša stranka i NiP, te SNSD sa partnerima imaju komotnu većinu, međutim problem može biti u Domu naroda, tačnije u Klubu Bošnjaka.

Trenutno, u Klubu Bošnjaka od pet delegata trojica su iz SDA, jedan iz Stranke za BiH i jedan iz Naroda i pravde. Za podršku, neophodna su tri glasa.

“Sve zavisi od SDA. Ako oni prihvate budžet, to je to, a ako ne, onda ga mogu srušiti, jer pored svoja tri glasa, kontrolišu i glas Stranke za BiH tako da bez SDA, iako nisu dio većine, neće biti ni budžeta”, ispričao je izvor “Nezavisnih novina”.

Inače, Dom naroda, upravo zbog SDA, u blokadi je još od marta ove godine, kada su bošnjački delegati napustili zasjedanje zbog Zakona o Ustavnom sudu BiH.

Dodatni problem je i to što situacija u Domu naroda BiH nije čista ni kada je riječ o Klubu Srba, posebno nakon žrijeba u Centralnoj izbornoj komisiji BiH po osnovu kojeg je SNSD ostao bez jednog od četiri delegata u Domu naroda.

U ovoj stranci već su rekli da se neće povući, odnosno da njihov delegat neće predati mandat Nenadu Vukoviću iz PDP-a, a iz izjava u posljednjih nekoliko dana može se zaključiti da u slučaju oduzimanja mandata SNSD-u, odnosno Snježani Novaković Bursać, je pitanje da li će ova stranka dati kvorum Domu naroda.

U suštini, da bi sjednica Doma naroda mogla biti održana, moraju da prisustvuju najmanje po tri delegata iz svakog konstitutivnog naroda. U slučaju da SNSD povuče svoje delegate, Dom naroda Parlamentarne skupštine nema kvorum za odlučivanje, a sve zavisi od toga kako će se odvijati situacija u vezi s mandatom koji je SNSD-u oduzet žrijebanjem.

U Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH juče smo saznali da još nije stigla nikakva odluka Centralne izborne komisije BiH o pitanju mandata, niti je poznato kada bi mogla biti održana hitna sjednica na kojoj bi se razmatrao budžet.

Još ranije, brojni stručnjaci postavili su pitanje kako će se oduzeti mandat Snježani Novaković Bursać, bez obzira na žrijeb, s obzirom na to da joj je mandat legalno dodijeljen, a zakon jasno propisuje kada on može biti oduzet.

Što se tiče samog budžeta, Fiskalni savjet BiH još početkom godine utvrdio je dokument globalnog okvira budžeta, čime su stvorene pretpostavke za njegovo usvajanje. Kako je rečeno nakon sjednice Fiskalnog savjeta, dogovoreno je da budžet za 2024. godinu bude veći za oko 40 miliona KM u odnosu na 2023. godinu, odnosno 1.355.400.000 KM.

Ranije je bilo govora o tome da budžet neće biti usvojen sve dok se ne raspodjele prihodi od putarina koji stoje na računu, međutim nakon posljednjeg sastanka koalicionih partnera na nivou BiH, dogovoreno je da budžet ipak ide u proceduru, a prva stepenica do njegovog usvajanja je već danas na sjednici Savjeta ministara BiH.