U protekle četiri godine mnogo smo uradili i započeli značajne projekte u lokalnoj zajednici koji trenutno stoje zbog opstruisanja odbornika iz Socijalističke partije, kako bi prikupili sitne predizborne poene kod građana.

To u intervjuu za Srpskainfo tvrdi Radojica Ćelić, načelnik opštine Stanari.

Bez obzira na trenutno stanje sa blokadom budžeta u Skupštini opštine, Ćelić ističe da aktuelna vlast u ovoj lokalnoj zajednici u proteklom periodu nije sjedila prekršenih ruku, već je vrijedno i domaćinski radila na izgradnji infrastrukture i poboljšanju života svojih građana.

Šta je sve urađeno?
U skladu sa definisanim politikama razvoja u periodu od 2021 – 2024. godina koalicija predvođena Ujedinjenom Srpskom, SDS, SP i DNS uradila je mnogo na realizaciji kapitalnih projekata i sigurno su to rezultati za ponos. U toku je izgradnja vodovoda i završna faza izgradnje objekta doma zdravlja. Uskoro počinjemo izgradnju tržnice u saradnji sa UNDP, u toku je rekonstrukcija elektro mreže u nekoliko mjesnih zajednica, kupili smo zemljište kako bi se izgradili novi infrastrukturni objekti, počevši od zgrade administrativnog centra, Centra za socijalni rad, Centra za kulturu i biblioteke…

Koji su još projekti završeni tokom vašeg mandata?
Izgradili smo novi društveni dom u Mjesnoj zajednici Raškovci, završili smo rekontrukciju društvenih domova u Dragalovcima i Mitrovićima. Izvršena je rekonstrukcija ambulanti u Cerovici, Ljebu, Dragalovcima i Cvrtkovcima. Završili smo i rekontrukciju mosta na rijeci Ukrini koji povezuje selo Osredak sa Stanarima, čija je vrijednost oko 120.000 KM. Izgrađeni su i rekontruisani poligoni u Jelanskoj i u Cerovici. Urađena je javna rasvjeta u većini mjesnih zajednica i asfaltirali smo puteve. Izgradili smo vatrogasnu garažu kako bi Vatrogasna jedinica bila u punoj funkciji svog rada.

Od koga ste sve dobili donacije za projekte?

Zahvaljujući mojim zalaganjem i US dobili smo donaciju od Republike Srbije u iznosu od 3,5 miliona KM za igradnju doma zdravlja, jer je aktuelni smješten na području koje nije adekvatano za zdravstveno zbrinjavanje naših građana. Od ambasade Poljske smo dobili ultrazvučni aparat, dok je ambasada Japana donirala novo vozila za potrebe Hitne pomoći. Uklonili smo stare objekte za izgradnju novih institucija, ali i za izgradnju spomenika za poginule borce iz ove opštine. Moram istaći i da smo uradili osvjetljenje fudbalskog stadiona u Stanarima.

Da li ste izvršavali svoje obaveze na vrijeme prema korisnicima?
Sve obaveze koje je imala opštinska uprava je u prethodne tri godine kroz budžet na vrijeme izvšavala. Redovno smo isplaćivali stipendije, dali smo veliki doprinos školama, crkvi, sportskim, kulturnim i drugim organizacijama. Borci su imali uplaćenu banjsku rehabilitaciju, sva socijalna davanja su redovno uplaćivana, kao i podsticaji za poljoprivrednike i mlade bračne parove. Kupili smo i novi kamion za odvoz smeća i zemljište za crkvu u Cerovici i groblje u Jelanjsci. Pomogli smo izgradnju vrtića, kao i porodice koje su slabijeg socijalnog statusa. Pomogli smo izgradnju Svetosavsko parohijskog doma u Stanarima, te smo uradili certifikaciju opštine (BFC) i završili sve infrastrukturne i komunalne poslove za industrijsku zonu.

Dolaze li investitori u Stanare?

Imamo jednog investitora, a u toku su pregovori sa još dva. Oni bi trebalo da zakupe dvije industrijske hale. Ono što je važno napomenuti je da industrijska zona sada ima građevinsku dozvolu i može se izdati upotrebna dozvola investitorima kada oni zakupe ili kupe poslovne prostore. Sve to radimo kako bi se zaposlio što veći broj radnika sa prostora naše opštine.

Koji su problemi sa kojima se susrećete?
Sve nabrojeno je urađeno u protekle tri godine sve dok u decembru prošle godine odbornici Socijalističke partije nisu počeli sa opstrukcijama prilikom usvajanja budžeta. Tako da danas nemamo usvojen budžet. To nam pravi problem za nastavak izgradnje preostalog dijela vodovoda za koji smo podigli kredit od 3,5 miliona KM, jer oni donose novi budžet u kojem nema stavki za nastavak plaćanja tako značajanog projekta. U nacrtu budžeta koji su Socijalisti predložili putem ad hok komisije nije vidljiv deficit u iznosu od 458.000 KM, niti su vidljive i druge obaveze proistekle iz ranije usvojenih skupštinskih odluka, a u istom su povećali grantove za pojedina izdvajanja kako bi lažno prikazali da u budžetu ima para za sve budžetske stavke. Odgovorno tvrdim da ne postoji lokalna zajednica u RS i BiH, a vjerovatno i u regiji koja je za 2,5 godine završila rušenje starog i izgradnju novog Doma zdravlja i završila xy kilometara cijevi za vodovod. Vodovod i Dom zdravlja su strateške investicije kojim se ključne potrebe građana zadovoljavaju za nekoliko sledećih decenija. Ja ne dijelim krompir i ne zamajava narod nego činim sve što mogu da se što prije otvori Dom zdravlja i omogući redovno snabdijevanje vodom.

Kako odbornici predlažu budžet?
Oni su formirali nekakvu ad hoc komisiju koja odlučuje i pravi nacrt budžeta i predlaže skupštini na usvajanje. Po njihovoj računici, za sve započete projekte i redovna servisiranja obaveza koje ima opštinska uprava, predloženo je 15 miliona KM, što nije dovoljno kako bi isplatili sve obaveze koje nisu naveli u tom nacrtu budžeta. Mi smo predložili budžet od 18 miliona maraka koji oni odbijaju da usvoje, jer je izborna godina. Na društvenim mrežama se hvale kako vode brigu o narodu i socijalnim izdavanjima, što nije tačno. Radi sitnih predizbornih poena sve stanovnike naše opštine drže kao taoce, jer već pola godine blokiraju rad opštine.

Šta ste preduzeli povodom toga?
Čekamo izjašnjenje Ministarstva uprave i lokalne uprave RS povodom ove situacije, jer smo na privremenom finansiranju. Ne vidim volju da se realan budžet u Skupštini usvoji do kraja juna kako je zakonom predviđeno. Ako bi se takav budžet i usvojio neće moći biti sprovodljiv u praksi.

Zašto su se Socijalisti okrenuli od koalicije?
U decembru su odlučili da na lokalne izbore izađu sa svojim kandidatom za načelnika opštine. Da bi meni smanjili manevarski prostor, jer su znali da ću se ja ponovo kandidovati. Krenuli su u otvorenu opstrukciju svih projekata. Lažu narod o svemu što je urađeno, prikazujući da je to loše i na taj način pokušavaju da grade svoju predizbornu kampanju, što nije u redu i nije korektno. Optužuju nas da se ne isplaćuju stipendije i druge obaveze, a mi to ne možemo zbog njihovog blokiranja usvajanja budžeta na realnoj osnovi i jer smo na privremenom finansiranju. Tako pokušavaju da prikažu kako je načelnik i opštinska vlast nesposobna i kako će oni sve to riješiti kada dođu na vlast. Zamislite sada situaciju, tri i po godine sve je redovno načelnik plaćao, a sad po priči SP-ovaca to ne želi. Gdje je tu logika, zašto bi radio protiv sebe?

Provjereni partneri
Na čiju podršku računate za novi načelnički mandat?
Tokom ovih lokalnih izbora Ujedinjenu Srpsku i mene kao načelnika pratiće dosadašnji koalicioni partneri. To su SDS, DNS, DEMOS kao i pojedine druge partije kao što je NDP. Široka je koalicija. SP je ranije bila u koaliciji sa SNSD, odakle su izašli. Trenutno su kao s nama u koaliciji, ali se ponašaju kao opozicija. Idu samostalno, prave performanse i obmanjuju narod svojim lažima.