Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO, Kemal Ademović, i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PS BiH, Obren Petrović, učestvuju na proljetnom zasjedanju PS NATO koje se održava u Sofiji, u Republici Bugarskoj.

Saopštio je to Sektor za odnose s javnošću PS BiH.

Zasjedanje je prvog dana otvoreno sjednicama Odbora za ekonomiju i bezbjednost, Odbora za nauku i tehnologiju, te Odbora za odbranu i bezbjednost PS NATO, a na kojem se razmatra i preliminarni nacrt izvještaja „Zapadni Balkan: Obnovljeni bezbjednosni izazovi na pragu NATO“, izvjestioca lorda, Marka Lankastera, iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a u okviru čega su članovi Delegacije PS BiH aktivno učestvovali.

Članovi Delegacije PS BiH održali su i radni sastanak s generalnom sekretarkom PS NATO, Ruksandrom Popa, tokom kojeg su se osvrnuli na ispunjene zaključke s prethodnog sastanka u pogledu organizovanja “Rose-Roth” seminara i održanog događaja Sjevernoatlantskog savjeta u Sarajevu. Takođe, posjeta Briselu Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH ocijenjena je uspješnom i primjerom dobre prakse koja se, kako je kazano, u budućnosti treba nastaviti.

Popa je rekla kako PS NATO prepoznaje BiH kao zemlju saradnicu, te upravo iz tog razloga, a što je najavio i predsjednik PS NATO, Mihal Ščerba, razmatrano je unapređenje statusa i povećanje broja članova Delegacije PS BiH, prenosi Bosnainfo.

Naglašeno je da posvećenost PS NATO BiH, te regiji Zapadnog Balkana pokazuju i izvještaji koji su na dnevnom redu odbora. Sastanak je zaključen razgovorom o predstojećim aktivnostima PS NATO, kao i najavom idućeg proljetnog zasjedanja u Dejtonu, SAD, koje će, kako je rečeno, i samim mjestom održavanja, biti posvećeno obilježavanju godišnjice potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.