Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja, Nedeljko Čubrilović rekao je da je današnja odluka Ustavnog suda BiH da neustavnim proglasi Zakon o neprimjenjivanju Odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka još jedan korak ka zaoštravanju političkih prilika u BiH.

„Ustavni sud BiH odavno je instrument samo jedne politike i samo jednog naroda u BiH. Isti sud je prije desetak dana donio odluku o privremenom stavljanju van snage Zakona o lijekovima, a danas Odluku o nametnutom Inckovom zakonu. Ovim je Ustavni sud BiH već započeo predizbornu kampanju samo jedne politike u BiH“, rekao je Čubrilović.

On je dodao da je Odbor za ustavna pitanja u odgovoru koji je u februaru poslao Ustavnom sudu BiH na zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, koji je pokrenulo sedam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, iznio valjane dokaze za njegovo odbacivanje, ali da je Ustavni sud BiH, uprkos tome, donio još jednu političku odluku.

„Svima je jasno da dio Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske nema Ustavom BiH predviđenu procesnu mogućnost za pokretanje postupka, jer Vijeće naroda nije poseban zakonodavni organ. Zbog toga je samo podnošenje ovog, ali i drugih zahtjeva, suprotno članu VI/3a) Ustava Bosne i Hercegovine i Ustavni sud nije imao ustavni osnov za njegovo razmatranje i bio je dužan da ga odbaci“, rekao je Čubrilović.

On je naglasio da visoki predstavnik nema ovlašćenje da donosi zakone, te podsjetio da je i Venecijanska komisija u studiji u kojoj se bavi ovlašćenjima visokog predstavnika navela da „demokratski princip suvereniteta naroda traži da zakone usvaja tijelo koje je narod izabrao“.

U odgovoru Odbora za ustavna pitanja navedeno je da „član 3. (prvog) Protokola uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima traži da zakonodavno tijelo bira narod, a ovo pravo je lišeno svog sadržaja ako zakone usvaja neko drugo tijelo ili pojedinac“.