Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je da odbija bilo kakvu kolektivnu odgovornost za dešavanja u prošlosti, ističući da je bolesno, beskorisno i otežavajuće insistirati na izglasavanju rezolucije u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, a pritom zagovarati poštovanje i suživot u BiH.

Mislim da je davno bilo vrijeme da se zakopaju ratne sjekire i da se počne normalno živjeti i sarađivati, bez pretenzija da neko nekome nešto oduzme i bez pretenzija da nekome nešto uskrati – rekla je Cvijanović u Banjaluci.

Kada je riječ o ishodu glasanja o rezoluciji u UN, Cvijanovićeva je istakla da iza toga stoji mašinerija koja nastoji da iskoristi aktuelnu globalnu situaciju i navela da Srebrenicu zbog dešavanja u svijetu, iskorištavaju kao neku tačku pomirenja.

– Na taj način pokušavaju da zakrpe pocijepani svijet. On nije samo pocijepan već je i destruktivan – navela je Cvijanović.

Ona je istakla da će se o navedenoj rezoluciji raspravljati nakon dvije već ranije donesene, a to je ona o Ruandi i univerzalna rezolucija koja se odnosila na sve počinjene zločine.

– Upravo zbog toga da ne bi niko pojedinačno to problematizovao i dolazio svakog mjeseca u Generalnu skupštinu sa političkim zahtjevima. Za razliku od toga, ovdje nema jedinstva. Ako bude usvojena, to će biti daleko od konsenzusa i jednoglasne globalne podrške – rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, predstavnici brojnih zemalja razumiju kontekst zbog čega se insistira da se o navedenoj rezoluciji razgovara na Generalnoj skupštini, ali da isto tako predstavnici tih država imaju obavezu, zbog istorijskih i religijskih razloga, da je podrže.

– Ne želim da povrijedim nijednu žrtvu. Mislim da su sve žrtve zaslužile apsolutno poštovanje. Ne samo u ovom našem nesrećnom ratu, već sve žrtve stradale u ratovima. Ne pravim nikakvu razliku i ne vodim kampanju protiv nekoga – poručila je Cvijanović.

Zastupajući ovu tezu, Cvijanović je rekla da u Sarajevu to ne gledaju tako i da lažno tvrde da neko negira žrtve.

– Na stub srama treba prikucati svakoga ko zloupotrebljava lošu sudbinu bilo koga. Nema riječi o kolektivnoj odgovornosti. To je namjera bolesnih umova. Ne prihvatamo nikakvu kolektivnu odgovornost – rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da su zločini počinjeni u Srebrenici dobili svoj sudski epilog, uprkos činjenici da mnogi i danas smatraju da takve presude nisu adekvatne i ne odražavaju stvarno stanje.

– Mogu da kažem da je sada ovo nepotrebno. Imate čitavu hajku po mrežama i to zapravo pokazuje skrivene namjere. Ne može nam niko onda govoriti kako ih nema. Žalosno – zaključila je Cvijanović.

Sjednica Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude razmatran prijedlog rezolucije o Srebrenici biće održana u četvrtak, 23. maja, objavljeno je na stranici Generalne skupštine UN.

Glasanje o rezoluciji odgađano je nekoliko puta.