Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da u BiH ima mnogo nesređenih odnosa i uzurpacija koje treba zaustaviti i vratiti procese u institucije, u skladu sa ustavnim nadležnostima.

Cvijanovićeva je rekla da ne zna da li će to biti moguće učiniti sa druga dva člana Predsjedništva, ali da je ona uvijek spremna za stvaranje normalnog ambijenta.

Ona je rekla da su do sada u Predsjedništvu neke stvari riješene, ali da ima i onih oko kojih nije postojao dogovor i da su stavljene sa strane, te izrazila uvjerenje da će i to biti riješeno kada dođe vrijeme.

– Na neki način možemo reći da funkcionišemo u skladu sa onim što su naše nadležnosti i što su tačke koje mi treba da razmotrimo. Do sada je bilo veoma važnih odluka na koje naše lokalne zajednice ne čekaju, niti neke druge institucije, ali sigurno ima mjesta koja su veoma problematična- rekla je ona.

Cvijanovićeva je, upitana da prokomentariše navode nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, koji je rekao da je Predsjedništvo nefunkcionalno i da je predlagao da sva tri člana odu na mjesta stradanja, rekla da je Ivanić “miješao babe i žabe”.

– Kakve veze ima simbolička poruka koju treba da pošaljete time što ćete imati jednak odnos prema žrtvama sa funkcionalnošću Predsjedništva? Sasvim druga stvar je funkcionalnost Predsjedništva – ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila i da ideja nije naišla na odobravanje kada postoje nesređeni odnosi.

Stalno ste u nekoj političkoj tuči oko važnih pitanja koje neko smatra životno važnim za svoj narod i entitet, a onda, kao, idete i šaljete neku poruku – rekla je Cvijanovićeva.

Željka Cvijanović je istakla da poštuje žrtve, ali da ih ne treba koristiti za ličnu političku agendu.

– To je samo po sebi tragedija. Sada iz tragedije treba da izvlačite poruke i učite lekcije da se one više ne ponove – to je jedna dimenzija, a druga je kako da uredite međusobne odnose da se ne bi ni razmišljalo da se tako nešto može ponoviti – rekla je Cvijanovićeva.

Reagovanja na izmjene i dopune krivičnog zakonodavstva Republike Srpske Cvijanovićeva je ocijenila kao preuranjena, jer je, kako je ukazala, sve još u formi nacrta, ocijenivši da je potrebno imati više povjerenja.

– Nacrt je jedna dimenzija, nakon koje slijede rasprave u kojima može da učestvuje, da se mijenjaju određene stvari dok se dođe do prijedloga, pa se djeluje amandmanski, da se eventualno nešto izmijeni. Ono što sam dobila od predlagača su, u suštini, iskopirana neka zakonodavna rješenja država članica EU – rekla je Cvijanovićeva.