Ishod parlamentarnih izbora u Francuskoj nestrpljivo se čeka u Srpskoj, jer ukoliko Marin Le Pen osvoji vlast mogla bi da se nastavi dobra saradnja Nacionalnog okupljanja sa vlastima u Republici Srpskoj.

Podsjećamo, najbliži saradnici Le Penove su prije dvije godine posjetili Republiku Srpsku i prisustvovali proslavi Dana Republike 9. januara.

Tada je u RS doputovala delegacija iz Francuske koju su predvodili poslanici u Evropskom parlamentu Tijeri Marijani i Erve Živen. Marijani je, tada nakon susreta sa Miloradom Dodikom, rekao “da ima mnogo neistina koje se govore u Strazburu i Briselu, zbog čega su došli u Banjaluku da utvrde istinu i podrže Srpsku”.

Univerzitetski profesor političkih nauka Srđan Perišić ističe da je Le Penova antiglobalistička partija te da su oni do sada pokazivali da su protiv NATO i Evropske Unije.

– Time su bili saveznici aktuelnoj Vladi RS i predsjedniku Srpske, koji zagovara jednu antiglobalističku politiku. Međutim, ako Nacionalno okupljanje uspije da dođe na vlast, vidjećemo da li će saradnja između Dodika i Vlade RS biti nastavljena sa njima, jer ne možemo zaboraviti da su predstavnici te partije dolazili na obilježavanje 9. januara – kaže Perišić.

On navodi i da treba sačekati da se vidi da li će Le Penova pobijediti u drugom krugu, i da li će uspjeti pored svih nemira i sukoba u Francuskoj da dođe na vlast.

– Da li će ta saradnja i dalje biti nastavljena sa rukovodstvom Srpske veliko je pitanje. Neko ko dolazi na vlast sklapa sporazume sa službama i francuskim elitama. Hoće li Le Penova ostati na antiglobalističkom nivou i da li će imati dobre odnose sa Rusijom, to su pitanja za koja sad nemamo odgovor. Ako bude ostala, onda će to bude dobro za RS, ukoliko budu odstupili od antiglobalizma onda to neće biti dobro za RS – rekao je Perišić.

Međutim, on objašnjava i da su globalističke elite u Francuskoj, koje formalno predvodi Emanuel Makron, pozvali ljevičare da zaustave pobjedu Le Penove.

– Do idućeg kruga parlamentarnih izbora, doći će do zastrašivanja Francuza i tada će se vidjeti da li će uspjeti da spriječe pobjedu Le Penove – kaže on.

Kosovo je Srbija
Podsjećamo, Le Penova je više puta govorila ono što mnogi u Srbiji žele da čuju, a to je da Kosovo nije trebalo da postane nezavisno. Tokom izbora 2017. godine izjavila je da će ako pobijedi poništiti priznavanje nezavisnost Kosova.

– Kosovo je sveta srpska i hrišćanska zemlja koja je posljednja brana stvaranju nove Islamske države u Evropi. Prema Srbima je načinjena ogromna nepravda devedesetih i Evropa je dužna da tu nepravdu ispravi – rekla je tada Le Penova i trpjela velike kritike Albanaca zbog svojih izjava.

Međutim, kada je pitanje članstva Srbije u Evropskoj uniji, ona nije oduševljena tom idejom, zbog toga što ni samu EU ne voli.

– Kao što znate, mi se borimo protiv političkog sistema koji predstavlja EU i, shodno tome, principa proširenja koji je prije svega proces prenosa suvereniteta i razvodnjavanja identiteta – rekla je ona.