Povodom otvorenih pisama koja koja su lideri pojedinih partija u Federaciji uputili reisul-ulemi Islamske zajednice u BiH, Huseinu Kavazoviću, optužujući ga da u svojim izjavama aludira na izbornu podršku SDA i Bakiru Izetbegoviću, Kancelarija za odnose s javnošću Islamske zajednice reagovala je saopštenjem za javnost.

Podsjećamo, najviše bure među političarima u FBiH podiglo se zbog govora ef. Kavazovića u kome, između ostalog, kaže: „Jašta nego ćemo se prebrojavati“.

Slučajno ili ne, ta rečenica neodoljivo podsjeća na izjavu Izetbegovića, koji je rekao: “Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”.

U saopštenju, IZ BiH negira podršku bilo kojoj partiji ili kandidatu, ali su medijima dostavili kompoletno obraćanje ef. Kavazovića iz koga se vidi da zaista jeste rekao spornu rečenicu o prebrojavanju.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJAFOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
Ad
– Ovih dana čujemo glasove koji kažu što nas to prebrojavaju. Želim vam ovdje sasvim iskreno kazati, da se nismo prebrojavali onda kada je to trebalo, ovo mjesto bi bilo u nečijim tuđim rukama, danas ne bismo bili ovdje. Hoću da vam kažem, jašta nego ćemo se prebrojavati. Želimo to uraditi radi naše djece. Moramo znati da su dolazili po našu djecu, mnoga od naše djece više nisu među nama. Naših očeva, majki, sestara, braće, djece. Tamo gdje se nismo prebrojavali, njih više ne brojimo, ne možemo ih brojati, nema ih više. Zato, pamet u glavu. Oni imaju svoju priču, a mi našu priču, našu bosansku priču, našu muslimansku priču. Želimo da naša djeca rastu slobodno, želimo da naša djeca budu muslimani. Želimo da naša djeca u ovoj zemlji žive dostojanstveno, da im niko ne prijeti – rekao je reis Kavazović u govoru održanom na Karićima.

Još je, između ostalog, rekao da je taj skup zapravo skup u kojem i na kojem se „trebamo pogledati u oči i znati da drugi neće voditi računa o nama“.

– Oni sebe prebrojavaju, mi moramo prebrojavati sebe. Molim Boga da ova noć protekne blagoslovljeno, da naše dove Alah primi i da naš narod ojača, da budemo snažna zajednica muslimana, pravih, iskrenih vjernika. Molim vas, birajte sebi prijatelje, važno je da imate jednog Ebu Bekra u svom životu, jednog, ako budete znali izabrati prijatelja, život će vam biti sadržajan i bit će siguran, jer pravi prijatelj prijatelja ne ostavlja, a svi budite Allahovi prijatelji. Neka vas Alah sačuva – rekao je Kavazović, piše u saopštenju.

Kada je riječ o pismima koje su mu uputili lideri SDP, Nermin Nikšić, NiP Elmedin Konaković i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, u kome Kavazovića optužuju da „spasava vojnika Bakira“, iz IZ kažu da „reisul-ulema s pažnjom čita svako pismo koje mu bude upućeno, javno ili na drugi način“.

– Kako su političke partije u Bosni i Hercegovini uveliko zagazile u preuranjenu političku kampanju, očekivati je da će ovakvih pisama biti još. Navikli smo da se u predizbornim kampanjama političari služe konstrukcijama, poluinformacijama, podmetanjima, i sl. Novo je, međutim, to što su ovog puta otišli dalje, pa su se Reisul-ulemi počeli obraćati istim rječnikom i načinom, kao da se obračunavaju s političkim rivalom u predizbornoj kampanji. Reisul-ulema, zato, neće odgovarati na ova pisanja. Sačekaćemo da kompletiramo galeriju ovakvih pisama koje ćemo na koncu ove kampanje integralno objaviti na našim veb portalima. Sačuvaćemo ova pisma u našim arhivama, za ibret budućim generacijama, da mogu čitati na koji način su se prvaci političkih partija obraćali prvom vjerskom autoritetu Islamske zajednice u BiH – navodi se u saopštenju koga je objavila Muslimanska informativna novinska agencija (MINA).

Kako se navodi u saopštenju, reisul-ulema nikoga među političarima ne dijeli i nikoga ne poziva na političke konsultacije.

– Reisul-ulemi dolaze državni funkcioneri Bosne i Hercegovine kao i predsjednici, premijeri, ministri, ambasadori i drugi visoki zvaničnici iz cijeloga svijeta. Dolaze mu i predsjednici političkih partija. Na ovim sastancima Reisul-ulema razgovara isključivo o temeljnim društvenim pitanjima – kaže se u saopštenju Kancelarije za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice.