Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da opasan i nepromišljen zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za smjenu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika dolazi usljed nedostatka političke snage i da se bori sa daleko nadmoćnijim protivnikom i sa njim pronalazi kvalitetne kompromise.

Njegovi opasni i arhaični zahtjevi, kaže Đokić, predstavljali bi presedan koji bi išao na štetu jednog od naroda, kom bi se tako indirektno oduzelo biračko pravo.

– Džaferović ne poziva samo na smjenu Milorada Dodika, nego i na oduzimanje glasačkog prava jednom narodu koji je srpskog člana svojom voljom izabrao kao svog legitimnog predstavnika. Takav zahtjev napada suštinu demokratije, društvo u kom živimo i narod koji glasa i sam odlučuje koga želi da ga vodi. To što se nekome ne dopada politički protivnik ili što nema dovoljno svojih kapaciteta da se sa njim nosi ne smije biti razlog koji će da izbriše pravo izbora političkih predstavnika srpskog naroda ili bilo kog drugog naroda – rekao je Đokić.

Predsjednik socijalista je naglasio da se srpski narod i njegovi predstavnici sa Džaferovićevim zahtjevom nikada neće složiti, te da bi bolje bilo da se okrene nekom konkretnom poslu, umjesto talasanja i skupljanja političkih poena na opasnom terenu.

– Ideja da neki politički predstavnik može poništiti legitimitet i volju jednog naroda i zahtijevati da se to “ozakoni” je veoma arhaična i pripada nekim drugim, odavno prevaziđenim vremenima. Zato Džaferovićev zahtjev zabrinjava jer su Srbi oduvijek bili okrenuti modernom svijetu u kom se poštuju njegova volja i pravo na izbor. Srbi se svoje slobode nikada neće odreći, kakvi god zahtjevi bili pisani – rekao je Đokić.