Јasenovac je najveći podzemni grad koji Srbi imaju, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

Masovno su ovdje ubijali i zato su govorili da je ovo logor u koji su mogli svi da stanu – rekao je Dodik.

Dodik je u Donjoj Gradini naveo da se svake godine okupljaju na poznatom mjestu na livadama pored rijeke te da je to, kako kaže dovoljno da znamo zašto smo ovdje na obilježavanju.

– Znamo da je ovo mjesto sveto. I da je postalo sveto jer su ga učinili naši mučenici, njih 700.000 koji su ovdje mučki ubijeni na 57 načina koji su sinonim za mučenje – naveo je Dodik.

Dodik kaže da je ovaj grad uzdignut na patnji i uzdasima 700.000 stradalih od čega je 500.000 Srba.

– Ponovo smo ovdje da se molimo za njihove duše. I da im kažemo da nismo zaboravili zlo, i da znamo šta je Nezavisna država Hrvatska. Da znamo za planove koje su provodili ili htjeli i proveli ih. A to je da jednu trećinu pobiju, da jednu trećinu rasele i jednu trećinu pokatoliče. U tome su uspijevali, nisu prekidali. – istakao je Dodik.

Dodik navodi da su te četiri godine ustaškog režima koji je kako kaže bio pripremljen godinama prije toga.

 

Podsjetimo, u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije u Donjoj Gradini obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsjednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici.