Јučerašnje zasjedanje Ustavnog suda pokazuje svu propast BiH, napisao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom Iks nalogu.

Dodik je poručio da su “oni koji pokušavaju da rade na toj politici na kojoj stoji sila, izgubili svaki kriterijum pravnog postupanja”.

– Obično se u percepciji očekuje da Ustavni sud bude pravno tijelo, a ono je već odavno postalo političko. Donošenje odluka kojima se ukida sve i svašta, govori o tome da su oni izgubili kompas i nisu u funkciji odbrane dejtonske BiH, odnosno ustavne BiH. Oni su kreatori neke nove BiH i ta BiH je samo u interesu jednog naroda, i oni će, očigledno, tu bitku izgubiti- naglasio je Dodik.

Dodik je napomenuo da je “Republika Srpska svoj stav o Ustavnom sudu davno rekla i tako će se i ponašati”.

– Činjenica da su prihvatili da rade i da krše vlastita pravila, u kome samo domaće sudije mogu da budu članovi, predsjednici i potpredsjednici Suda, juče je doživjela svoj kolaps i činjenicom da je njemački državljanin potpredsjednik Ustavnog suda. Kada tome dodate da je njemački državljanin i lažni visoki predstavnik, onda to govori o tome na koji način i šta ovdje Njemačka planira da radi. Mislim da su se zapetljali i da njihove odluke više nemaju snagu koju su imale. Svaka odluka koja ne može da bude sprovodiva nema smisla. Ovo što su oni uradili je potpuno nesprovodivo i treba da se na taj način posmatra. To je klasičan dokaz rušenja Dejtonskog sporazuma – naveo je Dodik.

Dodik je upozorio da “odavno nije donesena odluka međunarodnog faktora kao ova Ustavnog suda, kojom se ruši Dejtonski sporazum”.

– Amerikanci pričaju iz usta Marfija, njihovog ambasadora, kako nijedan njihov državljanin nije rekao da treba uništiti Republiku Srpsku, a svaki dan to čine. Misle da su ljudi naivni i da ne vide šta se tu radi. Iza ovih odluka Ustavnog suda očigledno stoji volonterizam Marfija i drugih ambasadora, njemačkog i britanskog, u BiH. Ovim odlukama gotovo se paralizuje BiH, ona se skida sa mape evropskog puta. One su prije svega antievropske odluke i nisu u skladu sa naporima Republike Srpske da se ide evropskim putem – zaključio je Dodik.