Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je Denis Bećirović lažima nadmašio sam sebe danas pred Savjetom bezbjednosti UN, a najprije tvrdeći da govori u ime BiH, što je laž.

Ne postoji odluka Predsjedništva prema kojoj Bećirović može da govori u ime BiH. On je danas govorio u ime Bošnjaka i to onih koji su ga birali. Svaka tvrdnja koju je danas iznio je tačna koliko i ta da govori u ime BiH – istakao je Dodik.

On je naglasio da će ostati zapisano da je legalno birani član Predsjedništva BiH molio Savjet bezbjednosti UN da se ne ukida kolonijalna uprava u BiH, a čovjeka bez legaliteta i legitimiteta označio kao jedinog ovlaštenog da govori pred Savjetom bezbjednosti UN.

– Niko iz Republike Srpske ne može toliko da poništi BiH jednim potezom koliko je to učinio Bećirović danas. Laži koje je iznio na račun Republike Srpske, posebno one o ugrožavanju mira, kontinuitet su Bećirovićeve, ali i bošnjačke politike, koja se svodi na fabrikovanje laži o Republici Srpskoj i Srbima – ukazao je predsjednik Srpske.

On je rekao da je suludo otići pred Savjet bezbjednosti UN da bi se žalio na stranu potpisnicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, što Republika Srpska jeste u svim njegovim aneksima, a onda tu istu potpisnicu optuživati da napada Dejtonski sporazum.

– Republika Srpska je u Dejtonski sporazum unijela svoj suverenitet, iako se Bećirović uzalud trudi da ga negira. Republika Srpska je nastala prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer kako nešto što tek nastaje sporazumom može da potpiše sve anekse tog sporazuma – istakao je Dodik.

U jednom od tih aneksa, dodao je predsjednik Srpske, je i Ustav BiH kojim je takođe riješeno pitanje imovine, tako da po Aneksu četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je Ustav BiH, imovina pripada entitetima.

– Ustav je precizirao da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Imovina nije na spisku onoga što je tim sporazumom pripalo BiH – pojasnio je Dodik.

Kada je riječ o Bećirovićevim optužbama na račun Srbije, Dodik je naveo da negirati da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma je, takođe, negiranje tog sporazuma, za šta uporno on optužuje Republiku Srpsku.

– Tvrditi da Republika Srpska prijeti, kako Bećirović kaže, novim genocidom zaslužuje dva pitanja – koji je to bio stari i da li je on uopšte normalan ako tako olako izgovara tako teške i opasne stvari – naglasio je predsjednik Republike Srpske.