Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi Balkan da nije petljanja zapadnih zemalja bio bezbjedan, ali da uprkos svemu smatra da neće uspjeti destabilizovati region.

Dodik je istakao da Srpska ima izraženu političku volju da očuva stabilnost i mir, a da globalni procesi ubrzano vode do multipolarnog svijeta u kojem Srpska treba da ima mjesto.

– Sadašnja odbrana naših pozicija jeste pravljenje pozicije za to mjesto. Mi jesmo mali ali geografski izuzetno važni. I mi sada treba da se vodimo svojim interesima – rekao je Dodik za “Politiku”.

Na pitanje da li misli da je bezbjednost Balkana ugrožena, o čemu ne priča samo Bošnjačko nacionalno vijeće već i Olaf Šolc, Dodik je upitao šta njemački kancelar ima s bezbjednošću Balkana, navodeći da je to stvar balkanskih naroda.

– Da nije njihovih petljanja, bilo bi bezbjedno. Šolcova vlada je dobila sotitnu milijardi evra za vojsku. Da vidimo hoće li je poslati u Ukrajniu ako su tako silni. Možda im Balkan treba kao mjesto da se vježbaju. No, stvari nisu kao prije i nisam siguran da će uspjeti destabilizovati Balan -naveo je Dodik.

Naglasio je da će Srpska imati pameti da očuva mir, navodeći da mora da garantuje neprikosnovenu bezbjednost za Bošnjake u Srpskoj što, ističe, misli veoma ozbiljno.

– A priča o perspektivama i odnosima Srpske i FBiH su nešto sasvim drugo. S ovima u Sarajevu nisam spreman da pravim BiH, jer je ta zemlja neodrživa. Stranci im serviraju priču i nagovaraju ih da nas zamajavaju dok ne vide da li će da nas napadnu, što im ne bih savjetovao – zaključio je Dodik.