Ne znam kako su bošnjački političari ušli u pogrešan film da svi svjetski lideri ujutru kada se probude prvo pomisle na BiH, da niko na ovom bijelom svijetu nema preča posla, već samo da se bavi BiH, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Vremenom sam spoznao da je uzaludno očekivati od ljudi koji su pošli od pogrešne premise da donesu ispravan zaključak. Tako je jednoj supersili Rusiji važno da BiH bude blokirana, drugoj, Americi, da ide naprijed, trećoj, Kini, da bude po strani – ističe Dodik u objavi na Iksu.

Ističe da se ponašaju da kao da je BiH nadsila, kao da je planeta.

– Koji je genijalan um smislio da Rusija hoće da blokira EU preko BiH, koja joj je daleko hiljadu i po kilometara, a ne preko Moldavije, koja joj je u dvorištu? Kako neko misli da proda priču da sam ja jači od ruskih trupa, budući da Rusija u Moldaviji ima svoju enklavu i stacioniranu svoju vojsku? – rekao je Dodik.

Kako su bošnjački političari ušli u pogrešan film da svi treba da odlučuju o BiH, samo da ne bismo odlučivali mi koji u njoj živimo?, upitao je Dodik.

– Kažu, kada uđete u pogrešan voz, sve stanice su pogrešne – izjavio je Dodik.

Upitao je da li ima neko da bošnjačke političare izvede iz tog voza?

– Da im se više ne pričinjavaju špijuni, spoljni i unutrašnji neprijatelji. Da li ima neko da im objasni da Bono Voks i “U2” nikada više neće besplatno svirati u Sarajevu, a CNN prenositi koncert? Da vijest o rezoluciji o Srebrenici nije objavljena ni u jednom svjetskom mediju. Da BiH nikome nije važna, osim ljudima koji u njoj žive. Da napadi na jedne i dodvoravanje drugima neće ništa donijeti, sem poniženja. Da se u Evropu ne može tako što instrumentalizujete pravosuđe, kršite Ustav, zakone, propise, jer EU je skup pravila i propisa koji se poštuju – dodao je Dodik,

Kaže da dvadeset godina pokušava da im objasni.

– Pokušaću i na sastanku u Mostaru. Čuda se događaju, ponegdje, ali BiH je zemlja bez logike, kako to tačno kaže Ivo Andrić – zaključio je Dodik.