Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je BiH propala zajednica i da ona ne može da funkcioniše na način da se krši Ustav i vlastita pravila.

Dodik je rekao da je činjenica da je prilikom usvajanja rezolucije u Srebrenici zloupotrijebljen Ustav BiH i da su Bošnjaci pokrenuli zajedno sa Nijemcima tu rezoluciju u Generalnoj skupštini UN poremetila odnose u BiH.

On je zahvalio Ruskoj Federaciji što razumije odnose u BiH i naglasio da je ruski stav o tom pitanju da rezolucija neće doprinijeti pomirenju bio tačan.

-Veoma je gađano u sredinu ukupnih odnosa u BiH, ali neki su ipak u BiH išli iza pokvarenih namjera SAD i Britanije, a pogotovo Njemačke, i svrstavaju se na tu stranu, pogotovo u nastojanju da nametnu neku kolektivnu odgovornost. Sve što su od sadržaja naveli u tome jeste upravo osuda srpskog naroda – rekao je Dodik za RT Balkan.

Dodik, koji se nalazi u Sankt Peterburgu na Ekonomskom forumu, istakao je da “to neće donijeti ništa dobro u BiH”.

Mi mislimo da je BiH propala zajednica, ona ne može da funkcioniše, pogotovo ne na ovaj način, da se krši Ustav i vlastita pravila koja su veoma mučno i teško donesena i iza kojih bi trebalo da stoje najveći autoriteti koji su bili svjedoci potpisivanja Dejtonskog sporazuma – naveo je Dodik.

Rusija jedina dosljedna
On je naglasio da jedini ko je ostao dosljedan u tome, Ruska Federacija, a ostali koji su tu bili Amerika, EU, Britanija, Francuska, Njemačka, prate revizionističke, imperijalističke poteze SAD.

–Tako da mi danas nemamo taj Dejtonski sporazum, on se samo tako zove – naglasio je Dodik.

On je dodao da, ako se pogleda suština i ono što je Ustav, vidjeće se da je potpuno protivustavan sistem u BiH.

-Sistem koji se zasniva na snazi SAD, ali broj od 84 zemlje koje su glasale za govori o tome da ni SAD nemaju prethodnu snagu koje su imale prije pet godina oko toga, da je to bilo prije pet godina vjerovatno bi to bilo konsenzusom završeno – istakao je Dodik.

On je ocijeno da se sada pokazuje da SAD nemaju snagu da motivišu za svoje ciljeve i da ne mogu da okupe ni većinske članice UN.

Saradnja Nijemaca i muslimana
Dodik je istakao da nije ništa čudno da su Nijemci i muslimani sarađivali i ovaj put i dodao da je njihov zajednički interes da operu neku svoju prljavu istoriju zločina koju su imali kroz Drugi svjetski rat.

-Ta rezolucija je trebalo pompezno da se donese, da bude dio opštih napora protiv nas u Republici Srpskoj, pokazalo se sve suprotno. Sama činjenica da je poslanička mogućnost u Generalnoj skupštini da se računaju samo glasovi onih koji glasaju „za“ i „protiv“, a to je predviđeno za nevažna pitanja, govori na koji način je tretirala Generalna skupština i to samo pitanje – rekao je Dodik.

On je podsjetio da 109 zemalja UN ili nije glasalo ili je bilo uzdržano ili je glasalo protiv rezolucije.

Prema njegovim riječima, samo 84 zemlje su glasale “za”, što govori o tome da većinska volja svjetske zajednice nije bila za takvu jednu rezoluciju.

-Ali to kreatorima nasilne politike sa Zapada ništa ne znači, oni pokušavaju od toga da naprave dodatni pritisak na Srpsku – istakao je Dodik.

„Imamo 109 država iza sebe“
On je podsjetio i da je to samoinicijativno pokrenuo ambasador BiH pri UN koji je Bošnjak, musliman, a da akti BiH i samih UN ne dozvoljavaju da se to tako radi, jer to mora da bude odluka najviših organa vlasti i države, a toga nije bilo.

-Predsjedništvo o tome nije odlučivalo, parlament nije odlučivao, Savjet ministara nije odlučivao, on je to samoinicijativno uradio. To je podržano od Bošnjaka ministra inostranih poslova, člana Predsjedništva, koji su priznali da su gotovo skriveno radili na pribavljanju podrške toj rezoluciji i sve nije uspjelo. Imamo 109 država iza sebe – rekao je Dodik.

Govoreći o forumu u Sankt Peterburgu, Dodik je naveo da je veoma interesantan.

–Apsolutno je veliko interesovanje, obaviješten sam da je tu 20.000 učesnika iz različitih zemalja. Na svakom koraku možete da primjetite entuzijazam, da vidite da ruska ekonomija, koja je pritisnuta sankcijama Zapada nije poklekla i da je te sankcije nisu pogodile i uspjele – rekao je Dodik.

On je dodao da se ovdje može primijetiti da je Rusija podigla svoje privredne aktivnosti, da se Rusija prilagodila okolnostima i da Rusija ima ogroman broj prijatelja sa kojima sarađuje, kao i da uspješno izvršava transfer značajne privredne aktivnosti koja je ranije bila usmjerena prema Zapadu, a sada prema drugim zemljama istoka, Afrike, Južne Amerike i svima onima koji žele da sarađuju.