Moskva stoji iza nastojanja Republike Srpske da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu.

Dodik je istakao da je Putin pun prijateljstva i razumijevanja.

– Rusija je garant Dejtona i ponašala se u skladu sa slovom Dejtona – naveo je Dodik.

Dodik ističe da je Rusija zemlja koja je veoma razočarana nepartnerstvom i sporazumima sa Zapadom. jer su svi sporazumi koji su dosad postignuti bili sa strane Zapada potpuno devastirani, kao što su Minski sporazumi.

– Zapad je zloupotrijebio dobru volju Rusije da očuva stabilnost i mir – rekao je Dodik.

 

Dodik je istakao da su konstatovali da globalna zajednica nije podržala inicijative koje su išle za tim da se zloupotrijebi mehanizam iz poslovnika o radu Generalne skupštine UN u vezi sa Srebrenicom.

– Rusija je po tom pitanju principijelna, ona je govorila o tome da to neće pomoći, da to neće pomiriti ljude, da će napraviti još veće unutrašnje probleme. Rusija je bila u pravu, a Njemačka i druge zemlje nisu bile u pravu – rekao je Dodik.

Kaže da je obavijstio Putina da će u subotu biti održan Svesrpski Sabor.

– Tu ćemo pokazati jedinsto i donijećemo važnu deklaraciju – naveo je Dodik.

Dodik navodi da je Putin uputio pozdrave srpskom narodu.

Dodik je rekao da će imat još jedan sastanak sa Putinom do kraja godine.

– Svi dogovori koje smo imali na prethodnim sastancima se realizuju uspješno. Izrazio sam zahvalnost što sam pozvan i ove godine na Ekonomski forum. Putin me je obavijestio da Rusija bilježi rast koji je među najvećima u svijetu i da je ona danas četvrta ekonomija svijeta, što govori da se na pravi način upravlja u procesima u ovoj zemlji – rekao je Dodik nakon sastanka.

Sa Putinom je razgovarao i ruskom hramu koji se gradi u Banjaluci.

– Sam predsjednik Putin je prvi inicirao tu temu, a ja sam ga informisao da će ove godine taj hram biti zakrovljen – rekao je Dodik i dodao da će Rusija pomoći u oslikavanju unutrašnjosti hram.

Putinu je zahvalio i na pozivu našim sportistima na Sportske igre BRIKS-a