Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da ova stranka predlaže ostalim partijama u Republici Srpskoj da ne učestvuju na predstojećim lokalnim izborima.

Naš prijedlog je da se na izborima ne učestvuje po zakonima, odnosimo odlukama koje je predložio Kristijan Šmit – rekao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a.

 

On je rekao da je neophodan dijalog sa opozicijom o ovom pitanju, dodajući da ostaju pri donošenju Izbornog zakona Srpske po kojem je potrebno organizovati izbore.

– To je moguće obezbijediti samo ako sve partije prihvate da Republika Srpska ima pravo da provede izbore po svom izbornom zakonu – istakao je Dodik, dodajući da je samo na taj način moguće obezbijediti subjektivitet izbornog procesa.

 

On je rekao da je Predsjedništvo SNSD-a ocijenilo da je situacija na nivou BiH konfuzna i da od Republike Srpske stalno prave krivca.

– Osuđujemo donošenje pokušaje donošenja rezolucije o Srebrenici u UN. Ta rezolucija je podmukao način da se dugoročno diskredituje srpski narod – istakao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska i njeni predstavnici u potpunosti ostaju privrženi poštovanju Dejtonskog sporazuma i Ustava.

Dodik je rekao da je Predsjedništvo SNSD-a pozdravilo održavanje Velikog srpskog sabora 8. juna u Beogradu.

– Vjerujem da ćemo tada donijeti opšte mjere vezane za naše ponašanje u Republici Srpskoj i Srbiji i naš narod gdje god se nalazi – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je ekonomska situacija u Republici Srpskoj povoljna, dodavši da je u posljednjih pet mjeseci otvoreno pet hiljada novih radnih mjesta.

– Republika Srpska povećala je svoj BDP za dvije milijarde kroz investicije i kroz domaću proizvodnju. Republika Srpska ima stabilne izvore prihoda i vratila je 330 miliona KM dospijeća u ovoj godini, od čega 200 miliona iz vlastitih izvora, bez dodatnih zaduženja – rekao je Dodik.