Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Evropa odustala od vrijednosti za koje se načelno zalaže i da je najvidiljivije to na primjeru BiH gdje se krše svi postulati vladavine prava.

Biranje i imenovanje visokog predstavnika jasno je definisano Dejtonskim sporazumom. Međutim, velike sile su sve to podredile svojoj moći i pogazile ono što u Dejtonu piše. Samo je američka ambasada, podržana birtanskom i njemačkom ovdje uvela jednog stranca Šmita, i rekla da je on visoki predstavnik. On danas mijenja odlukama zakone, on uvodi dopune zakona, on ugrožava funkcionisanje ukupnog pravnog i ustavnog sistema i sve ono što možemo da vidimo kao dekadenciju od ranije rečene vrijednosti Evropske unije – rekao je Dodik obrativši se učesnicima Simpozijuma “Bratislava – prestonica mira”.

Na sve to, poručuje Dodik, Evropska unija i zapadne zemlje šute.

– Učesnike simpozijuma “Bratislava – prestonica mira” je upoznao sa paradoksom da se zbog odluke Šmita protiv njega vodi sudski postupak. Strani intervencionizam jasno se ogleda i kroz djelovanje Ustavnog suda BiH – poručio je Dodik.