Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da rezolucija o Srebrenici neće donijeti ništa nego samo promijeniti odnos Srpske prema BiH i istakao da će Srpska u roku od 30 dana uputiti sporazum o razdruživanju.

“Mi ćemo biti u organima BiH, ali ćemo samo donositi odluke u našem interesu. A, pošto tamo nema odluka u našem interesu, teško da ćemo donositi odluke”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da u okviru BiH nije bilo nikakvog dogovora o rezoluciji o Srebrenici i da je takva odluka morala da potekne od Predsjedništva BiH, ali je bošnjačka strana na tome potajno radila.

“Ne samo da su potajno radili, nego su i ilegalno glasali, jer nije bilo stava o tome, a (ambasador BiH pri UN Zlatko) Lagumdžija je ipak glasao”, rekao je Dodik za Televiziju “Hepi”, prenosi Srna

On je rekao da je BiH “vježbalište” za Amerikance i da je u potpunosti podijelila društvo.

“Bošnjaci misle da je to dobro, ali ne možete da živite s nekim ako stalno ponavljate da su oni genocidni. Očigledno je da je ovim glasanjem prekršeno pravilo UN, jer je riječ o pitanju kojim treba da se bavi Savjet bezbjednosti, a ne Generalna skupština”, rekao je Dodik.

Komentarišući rezultat tog glasanja, on je podsjetio da su 84 zemlje bile “za” dok je 109 zemalja bilo protiv, uzdržano ili nije glasalo.

“Javnost treba da zna da se takva pitanja najčešće donose konsenzusom. U UN postoje četiri nivoa odlučivanja, tek na četvrtom tehničkom nivou je odlučivanje prostom većinom, a oni su rezoluciju stavili upravo na takvo glasanje”, istakao je Dodik.