Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, tvrdi da Republika Srpska ima mnogo prijatelja u Evropi.

Imamo čak i onih koji su na vlasti, koji nam u kuloarima govore da smo u pravu, da bi isto činili kao i mi. Jedan od najviših funkcionera EU svojevremeno mi je rekao: “Slušaj, čita se sve. Sada razumijem. I sve što radiš potpuno si u pravu” naveo je Dodik.

On je dodao da, nažalost, svijet nije pravičan.

– Savjetovao me je da malo vodimo računa, ali je rekao da smo u pravu. “Dakle, imate mnogo prijatelja. Sam njihov glas se još ne čuje, imate onih koji se čuju, veoma se jasno čuju i veoma jasno pozicioniraju srpski narod” – rekao je Dodik.

On je istakao da je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, rehabilitovao ulogu ne samo srpske države nego i srpskog naroda na međunarodnoj političkoj sceni, i da se u naporima koje su zajedno ulagali sve ovo vrijeme daleko više razumiju.

Ali, postoje oni koji su na nama napravili karijere u administracijama u Briselu, u SAD i oni su još na nekim važnim pozicijama – rekao je Dodik.

On je naveo primjere ambasadora SAD u BiH, Majkla Marfija, koji je bio asistent američkom pregovaraču, Ričardu Holbruku, i pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, Džejmsa O’Brajena, koji je bio asistent američkog državnog sekretara, Madlen Olbrajt.

– I mnogi drugi koji su se tuda vukli ko splačina i na nama u tom periodu učili neke svoje zanate misle da će ovdje nakon 30 godina ponovo doći i sa istim metodama ponovo ravnati po BiH. Naravno da to ne ide tako – poručio je Dodik.

On je rekao da oni neće dozvoliti da budu poraženi, jer to znači da im je poražena karijera.

– Ali, polako, nije stvar ista kao što je bilo prije 10 godina. Jer srpski narod je svjestan sebe, svoje uloge, svoje pozicije – naglasio je Dodik.

On je naveo da niko ovdje ne želi ništa da uradi da bi favorizovao srpski narod ni u Srbiji niti u Republici Srpskoj, a da bi to bilo na štetu drugih.

– Mi tražimo za nas ono što priznajemo drugima, prava na identitet i postojanje, politički kapacitet koji svi imaju – istakao je Dodik.