SAD i druge zapadne zemlje, koje su odobrile Ukrajini da izvršava napade zapadnim oružjem po teritoriji Rusije, teže eskalaciji, ne shvatajući opasne posljedice svojih akcija, koje svijet stavljaju na ivicu nuklearnog rata, upozoravaju eksperti, dodajući da američki predsjednik DŽo Bajden nastavlja da uništava globalni bezbjednosni sistem, nanoseći svijetu nepopravljivu štetu.

Podsjećajući da Kijev već koristi zapadno i američko oružje u napadima na rusku teritoriju, ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov ocjenjuje da je to još jedan dokaz umiješanosti Sjedinjenih Država i zapadnih saveznika u ukrajinski sukob.

Tome u prilog idu i navodi američkih medija da je Pentagonu već naloženo da izradi za Ukrajinu tačne instrukcije koje ciljeve u Rusiji će Oružane snage Ukrajine moći da gađaju američkim oružjem.

– Bilo da Sjedinjene Države dozvoljavaju ili ne dozvoljavaju napade na rusku teritoriju, njihovo oružje se u te svrhe koristi. Američkim oružjem se izvode udari po ruskoj teritoriji. Bez obzira da li oni to smatraju našom teritorijom ili ne, četiri nova regiona koja su se prisajedinila Rusiji su naša teritorija. A, konstatacija da su napravili plan koje objekte je dozvoljeno gađati, a koje ne – zapravo je još jedna potvrda njihovog učešća u ovom sukobu, još jedan stepen veće eskalacije, računajući da će Rusija odgovoriti onako kako oni očekuju – ocjenjuje Leonkov.

Ruska senatorka Olga Kovitidi ocjenjuje da je “dozvola” američkog predsjednika DŽozefa Bajdena da Kijev koristi američko oružje u protivbaterijskoj borbi sa Rusijom izuzetno opasna odluka koja ima izuzetno ozbiljne geopolitičke posljedice. Prema njenim riječima, Bajden uvlači svijet u ledeno doba nuklearne konfrontacije.

Takve Bajdenove odluke mogu se smatrati aktom agresije prema rezoluciji Generalne skupštine UN, koja akt agresije definiše kao “radnju jedne države koja svoju teritoriju stavi na raspolaganje drugoj državi da bi je ova iskoristila za izvršenje akta agresije protiv treće države”, naglasila je ruska senatorka.

Bajden vodi svijet ka eskalaciji

Čak i zapadni političari i stručnjaci upozoravaju da potezi koje povlače članice NATO-a mogu dovesti do katastrofalnih posljedica. Američki kongresmen Met Gec, povodom Bajdenove promjene mišljenja o zabrani korišćenja američkog oružja za ukrajinske napade na Rusiju, upozorava da bi nedosljednost u politici predsjednika SAD DŽozefa Bajdena mogla bi da izazove treći svjetski rat, dok bivši analitičar CIA Lari DŽonson ocjenjuje da isporuka američkih raketa dugog dometa ukrajinskoj vojsci za napade na Rusiju u potpunosti ukazuje na želju Vašingtona da isprovocira Moskvu da upotrebi nuklearno oružje kako bi potom dao simetričan odgovor.

Prema njegovim riječima, Vašington ne prestaje da snabdijeva ukrajinske oružane snage raketama dugog dometa HIMARS, koje predstavljaju pretnju po bezbjednost Rusa daleko izvan pograničnih područja. Samo postojanje ove činjenice moglo bi da izazove eskalaciju oružanog sukoba, koji Rusija pokušava da obuzda, naglasio je DŽonson.

Leonkov kaže da je Bajdenova odluka odriješila ruke Moskvi i dala joj još veća prava na preduzimanje kontramjera.

– A kakvi će biti odgovori – to su već rekli rukovodioci naše zemlje. Svakako će odgovor uslijediti. Mislim da se zemlje, male po teritoriji, sa gustom naseljenošću, kako je rekao naš predsjednik, moraju pripremiti za ovo – naglasio je on.

Bajden je dao dozvolu Ukrajini da koristi američko oružje za kontrabaterijsku borbu protiv ciljeva na teritoriji Rusije koji su pretnja po region Harkova, ali je ostavio na snazi zabranu primjene raketa “atakams“ i drugog oružja dugog dometa, dok je natjerao evropske zemlje da u potpunosti ukinu zabranu Kijeva na udare zapadnim oružjem po ruskoj teritoriji.

Na meti ukrajinskih napada su redovno novi ruski regioni – Donjecka i Luganska narodna republika, Hersonska i Zaporoška oblast, kao i Krim, Belgordska, Kurska i druge oblasti. Јedan od primjera korišćenja američkog naoružanja u napadu na rusku teritoriju je i obaranje ruskog vojno-transportnog aviona Il-76 iznad Belgorodske oblasti, koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmjenu.

Avion sa 65 ukrajinskih vojnika i devet članova posade oboren je u januaru ove godine američkom raketom “patriot“. Svi su poginuli.

Oko deset evropskih zemalja je odobrilo Ukrajini da izvršava napade na rusku teritoriju, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Poljsku, baltičke države itd.

Danski ministar spoljnih poslova Lars Leke Rasmusen je najavio da će Kopenhagen dozvoliti Ukrajini da koristi američke borbene avione F-16 za napad na Rusiju, dok zapadne agencije javljaju da Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini, koja će biti održana u Švajcarskoj u junu.

Odbijanje Kine je zbog činjenice da će se konferencija održati bez učešća Rusije. Na taj način se, zaključuju eksperti, uočavaju dva kontraprocesa – dalje podizanje uloga Zapada za zaoštravanje i eskalaciju sukoba i jedinstvo Rusije i Kine kojima se pridružuju zemlje Globalnog juga.