Istraživanja o štetnosti odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Republici Srpskoj trebalo bi da krenu do Nove godine. Srpska će ih finansirati sa milion maraka, Federacija će isto uraditi na svom dijelu – dogovoreno je to na sastanku Koordinacionog tijela za Trgovsku goru u Novom Gradu.

“Želimo da iskoristimo sve kapacitete, sve kredibilne stručnjake u ovoj zemlji pa i međunarodne da dođemo do naših analiza i naših rezultata. Važno je da naši stručanjaci rade palalelno sa hrvatskim stručnjacima na teritoriji Hrvatske”, rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Načelnici svih 13 opština i gradova iz sliva rijeke Une moraju aktivnije da se uključe u problematiku odlagališta na Trgovskoj gori i daju finansijski doprinos, čulo se u Novom Gradu.

U bilateralnim kontaktima nastaviće da se potencira da Hrvatska i Slovenija otpad iz nuklearke Krško odlažu na mjestu nastanka, na lokaciji Vrbina.

“Sa Predsjedništvom BiH, gospodji Cvijanović, da se dostavi ova dokumentacija, što ne sumnjam da će ona dati svoj puni aktivizam kada je u pitanju diplomatija i vlasti Hrvatske i kako bi se pokušalo da se osujeti gradnja upravo ovog odlagališta”, kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

“Jako je važno da ne zaostajemo za hrvatskom stranom ,da ta naša istraživanja potvrde njihove izvještaje i njihove anlaize,da sa jansom argumentacijom krenemo u štićene interesa”, ističe Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada.

U narednih sedam dana biće održani sastanci kako bi se krenulo u realizaciju dogvorenog u Novom Gradu.

Borba da Trgovska borba ne postane odlagalište nuklearnog otpada se nastavlja. Pravni tim kreće u diplomatsku ofanizivu, dok će se ekspertski tim boriti da dokaže da Trgovska gora ne može biti odlagalište nuklearnog otpada.