Еvropska komisija mogla bi da ostane bez novca za Ukrajinu ranije nego što se očekivalo, upozorava “Politiko”.

Portal podsjeća da je Еvropska unija u februaru, nakon nedjelja mukotrpnih pregovora, donijela odluku o slanju novog paketa pomoći Kijevu od 50 milijardi evra, kako bi podržali ekonomiju zemlje do 2027. godine.

Brisel je na pola puta sa isplatom polovine novca koje su članice opredijelile do kraja ove godine Ukrajini, ali dok planirano izdvajanje izgleda dovoljno za 2024. godinu, ЕU bi mogla da se suoči sa teškoćama u daljoj podršci ukrajinskoj ekonomiji u godinama koje slijede.

Ovo se pogotovo odnosi na potencijalni izbor Donalda Trampa za predsjednika SAD u novembru, koji bi prema “Politiku” prijetio da pogorša stvari.

Nedostatak inostrane pomoći Kijevu mogao bi da izazove finansijski haos kada je u pitanju sukobom razorena ekonomija.

“To će značiti pogoršanje makroekonomske stabilnosti. Gubitak vrijednosti valute će dovesti do inflacije. A onda ulazimo u prilično opasnu situaciju”, rekao je Dmitar Bogov iz Еvropske banke za obnovu i razvoj.

Zato se Brisel sada okreće alternativnim pravcima za prikupljanje sredstava za Ukrajinu bez korišćenja njenog sedmogodišnjeg budžeta, a to zahtijeva jednoglasnost između 27 zemalja ЕU.

Najočekivanija opcija, koju podržavaju SAD, je da se godišnji profit od ruske imovine koja je zamrznuta na Zapadu iskoristi kao garancija za kredit od 50 milijardi evra za Ukrajinu.

Pristalice tvrde da bi ovaj put ponudio dugoročne garancije bez korišćenja novca poreskih obveznika u vrijeme napregnutih nacionalnih budžeta i rastućih dugova u Еvropi, prenosi RT Balkan.