Francuska je u utorak ukinula vanredno stanje na svojoj pacifičkoj teritoriji Nova Kaledonija, ali održava policijski sat i šalje stotine pripadnika paravojnih snaga kao pojačanja nakon dvosedmičnih nemira u kojima je sedam ljudi poginulo, a stotine povrijeđeno.

Francusko predsjedništvo je saopćilo da su ograničenja ublažena kako bi se omogućilo glavnoj stranci FLNKS koja se zalaže za nezavisnost da održava sastanke i da lokalni predstavnici pokušaju da uklone putne barikade.

Pariz je uveo vanredno stanje nakon što su izbili neredi zbog francuskih planova za reformu biračkog prava na toj teritoriji. Nekoliko stotina policijskih i vojnih pojačanja već je poslano u Novu Kaledoniju.

Vlasti su saopćile da će još 480 paravojnih žandarma krenuti iz Francuske na tu teritoriju “u roku od nekoliko sati”. Noćni policijski sat od 18.00 do 6.00 sati i zabrana prodaje alkohola ostaje, saopćila je kancelarija francuske vlade u Novoj Kaledoniji.

Iako je arhipelag bio mirniji, zabilježeni su neki poremećaji u okrugu Vallee-du-Tir glavnog grada Noumea. Od početka nemira bilo je skoro 500 uhapšenih.

Duge kolone u saobraćaju nastale su tokom dana, ali mnogi putevi, uključujući i međunarodni aerodrom, i dalje su zatvoreni sa stotinama izgorjelih automobila. Aerodrom će ostati zatvoren do 2. juna. Vlasti su saopćile da će 600 policajaca biti korišćeno da se oslobodi pristup bolnici Medipole.