Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović istakao je da Srbi nikada ne dižu spomenike ličnostima za života, te da je pisanje portala Kliks da su “neki od najviših vojnih zvaničnika BiH odali počast pred spomenikom Ratka Mladića” zlonamjerno širenje dezinformacija s ciljem podizanja političkih tenzija.

Goganović je rekao za Srnu da su načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Gojko Knežević, zamjenik komandanta Operativne komande Oružanih snaga BiH za resurse Nebojša Bošnjak i on odali počast ispred spomenika poginulim pripadnicima gardijske brigade i borcima Kalinovika.

– Na vrhu tog spomenika je srpska kapa – šapka kao dio idejnog rješenja koju su nosili srpski oficiri ne samo u prošlom Odbrambeno-otadžbinskom ratu nego i u Prvom svjetskom ratu – naglasio je Goganović.

On je naveo da su vijenci položeni u okviru aktivnosti Vaskršnjeg prijema u organizaciji pravoslavnik pripadnika deminerske jedinice.

– Podsjetio bih da je prema Zakonu o odbrani svim narodima u sistemu odbrane zagarantovano pravo da obilježavaju svoje vjerske praznik. Takođe, kroz djelovanje Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka baštinimo tradiciju i vojno nasljeđe Vojske Republike Srpske i odajemo počast stradalim borcima, a isto pravo je zagarantovano i pripadnicima druga dva konstitutivna naroda u sistemu odbrane – pojasnio je Goganović, reagujući na pisanje Kliksa da su neki od najviših vojnih zvaničnika BiH izazvali, kako su naveli, skandal nakon što su se poklonili i odali počast pred spomenikom Ratka Mladića.

Tanjug prenosi da je ovu netačnu informaciju Kliksa danas u Savjetu bezbjednosti UN prenio Kristijan Šmit u okviru svog obraćanja na redovnom polugodišnjem zasjedanju o situaciji u BiH.

Šmit se pritom nije pozvao na pisanje Kliksa, već je rekao da je čuo, da je pročitao i da će provjeriti da li je to tačno, a ako se ispostavi tačnim zaprijetio je da će reagovati u skladu sa zakonom.