Danas u Donjoj Gradini nismo okupljeni samo da se prisjetimo života koji su tragično izgubljeni već da se suočimo i priznamo istinitosti naše sadašnjosti, rekao je Gideon Grajf, poznati svjetski istoričar, stručnjak za istoriju Holokausta i predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu.

Danas smo se okupili ovdje u Donjoj Gradini u mjestu koje je obilježeno velikom tugom i neizbrisivom istorijom – naveo je Grajf.

Grajf je naveo da Donja Gradina koje je bila u sklopu zloglasnog logora Јasenovac, bila njegovo glavno gubilište te da je danas, kako kaže, tmuran podsjednik na najmračnija poglavlja ljudske okrutnosti tokom Drugog svjetskog rata.

 

– Ovdje smo da odamo počast žrtvama genocida koji je počinjen nad srpskim stanovništvom, žrtvama užasnog jevrejskog Holokausta i ciljanog genocida nad Romima koji je počinjen pod režimima Nezavisne države Hrvatske. Јedinice koja je vođena i stvorena uz pomoć nacističke Njemačke i koju je podržavala fašistička Italija – istakao je Grajf.

Tokom ovog brutalnog zločina, Grajf navodi, trećina od oko dva miliona Srba koji su živjeli na teritoriji tzv. NDH poslano je na pogubljenje, druga trećina se suočila sa preseljenjem, a ostatak je prisilno preobraćen na katolčanstvo.

– Politika genocida nije bila puki čin rata već pokušaj etnocida sa ciljem da se čitava jedna kultura i jedan narod izbriše sa svoje djedovine – istakao je Grajf.

Podsjetimo, u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije u Donjoj Gradini obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsjednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici.