Rezolucija će donijeti nove konflikte, mržnju, te mislim da je destruktivna, nepotrebna, i nemam pojma ko je pokretač toga, ko stoji iza toga, namjere nisu dobre, nego loše i negativne, veoma sam uznemiren zbog toga, razočaran, rekao je Gideon Grajf, poznati svjetski istoričar, stručnjak za istoriju Holokausta i predsjednik Nezavisne međunarodne komsije za Srebrenicu.

Grajf kaže da je u Republiku Srpsku došao da se sjeća i da od svijeta traži da ne zaboravi stotine hiljada nevinih žrtava koje su brutalno mučene, ponižavane i ubijane, u lancu koncentracionih logora Јasenovac.

– Ovdje sam da se sjećam, da tražim od svijeta da ne zaborave stotine hiljada nevinih žrtava koje su brutalno mučene, ponižavane i ubijane, u lancu koncentracionih logora Јasenovac, od kojih je Donja Gradina najveće stratište. I najvažnije, predvodim borbu protiv izvrtanja istorije koje je nažalost na snazi i ja se veoma snažno borim protiv toga. Smanjivanje broja žrtava, izvrtanje istorije, je poput drugog ubistva tih žrtava. To nikada ne bismo trebali dozvoliti. Јa ću se lično, svim silama boriti protiv toga, koliko god mogu – rekao je Grajf za ATV, te dodao da će sutra biti jedan od govornika u Donjoj Gradini.

Srbi, ističe Grajf, bi trebali više i glasnije da se zalažu za priznanje užasnih zločina počinjenih nad njima.

Grajf se osvrnuo i na to šta je krajnji cilj rezolucije o Srebrenici.

– Cilj i kotivacija ovoga su negativni. To je destruktivno i ne vodi ničemu dobrom. U našem Izvještaju, ako se ne varam, na stranici 1.029, a na sredini Izvještaja, mi se pozivamo pomirenje, slaganje i mir među narodima. Mi ne trebamo rat, želimo da živimo mirno. Rezolucija će donijeti nove konflikte, mržnju, te mislim da je destruktivna, nepotrebna, i nemam pojma ko je pokretač toga, ko stoji iza toga, namjere nisu dobre, nego loše i negativne. Veoma sam uznemiren zbog toga, razočaran – naglasio je Grajf.

O temi kao što je genocid, ističe on, ne može se raspravljati u Generalnoj skupštini UN-a, jer je to, podvlači, pitanje za istoričare.

– Ne, ne može. To je političko tijelo, politička organizacija. Istorijski aspekti bi se trebali prepustiti istoričarima. Svi bi trebalo da se bave onim, u čemu su stručni. Ujedinjene nacije, vlade, to su političke organizacije. Ali ovo nije političko pitanje, nego istorijsko i moralno pitanje. Svi znamo, Ujedinjene nacije su daleko od morala, a to kažem kao građanin Izraela – naglasio je Grajf.

Kaže da zemlje koje su tzv. sponzori svega, ne bi trebalo da se miješaju u takve stvari, pogotovo ne Njemačka.