Hrvatska će reagovati povodom usvajanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu u Skupštini Crne Gore i kao članica EU i NATO-a ima na raspolaganju sve mehanizme, rekao je danas hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman.

On je rekao da je Crna Gora donošenjem Rezolucije o Jasenovcu pokazala dva lica – evropsko u Briselu i instrumentalizovano u Podgorici, na šta će, kako kaže, Hrvatska reagovati.

“Hrvatska je Crnoj Gori poslala notu i saopštenje, a kao članica EU i NATO-a ima na raspolaganju sve mehanizme. Još raspravljamo sa premijerom kako da postupimo”, rekao je Radman novinarima u Zagrebu.

On je istakao da su dobrosusjedski odnosi jedan od ključnih kriterijuma proširenja EU, a da je ono što je Crna Gora uradila “protivno onome na šta se obavezala” i da bez ikakvog razloga ulazi u duboku prošlost”.

Radman je naveo da parlament Crne Gore nije tijelo koje treba da daje ocjenu događaja od prije 80 godina, već je to posao nezavisnih tijela i istoričara.

“Dobro se sjećamo slika crnogorskih rezervista i agresije na Dubrovnik”, rekao je Radman i dodao da Crna Gora mora da se suoči sa “vlastitom prošlošću”, kao i da bi “procesuiranje ratnih zločinaca bio odgovor prave susjedske države”.

Skupština Crne Gore usvojila je 28. juna Rezoluciju o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mathauzen.

Nakon toga hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je da će usvajanje Rezolucije usporiti crnogorsku integraciju u EU.

EU je 29. juna potvrdila na međuvladinoj konferenciji o pristupanju da je Crna Gora ispunila prelazna mjerila u ključnim poglavljima koja se odnose na pravosuđe i unutrašnje poslove, čime je dobila priliku za ubrzanje pristupnih pregovora.

Radman je naveo da je Hrvatska u svojim zaključcima navela da je za poglavlje 23 neophodna “odšteta logorašima, odgovor za nestale osobe i zaštita hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori”