Hrana je izuzetno skupa i svaki put me iznenadi da se neke namirnice mogu naći po jeftinijim cijenama u Njemačkoj, iako su tamo plate mnogo veće. Ovdje me iznenadila cijena trešanja od 8 KM ili oko 4 evra, jer im je sada sezona i lokalni su proizvod ovog regiona.

Priča ovo za Srpskainfo Milenko K. koji u inostranstvu živi 15 godina. U Banjaluku, rodni grad, dolazi nekoliko puta godišnje. Primjećuje kako je kod nas svake godine sve skuplje, a posebno hrana.

“Pitam se kako ljudi sa ovim platama ovdje uopšte uspiju sebi da priušte osnovne životne namirnice. Uvijek me iznenade cijene ovdje. Ali me iznenadi i kako je pored ovakvog standarda na ulicama ogroman broj automobila, skoro je nemoguće naći parking, a o izgradnji stambenih zgrada da ne govorim”, kaže on.

Njegova porodica trećinu mjesečnih primanja izdvaja za hranu, dok preostali iznos odlazi na stanarinu i osiguranja, kao i troškove čuvanja djece. Prema njegovim riječima, jesti u restoranu je jeftinije u BiH nego u Njemačkoj, ali su namirnice u njemačkih trgovinama jeftinije ili veoma slične kao kod nas.

Naprimjer, litra ulja u banjalučkim trgovinama uglavnom je oko 2,6 KM. U Njemačkoj je oko 2,8 maraka. Kilogram brašna kod nas je od 1,15 do 1,5 maraka, a u Njemačkoj se može kupiti i za 0,85 evra, odnosno oko 1,6 KM.

U ovoj državi srednje Evrope u prodavnicama kilogram jabuka “zlatni delišes” je 1,45 evra ili oko 2,8 maraka, a u našim domaćim marketima je oko 2,5 KM.

“Nevjerovatna je cijena grožđa. U nekoliko trgovina u Banjaluci sam vidio da su i crno i bijelo grožđe oko 13 maraka, što bi bilo više od 6 evra. U Njemačkoj bijelo košta malo više od 2 evra, a crno je oko 4 evra. Ovdje su banane skoro 3 KM, a u Njemačkoj oko 1,3 evra, odnosno oko 2,5 maraka”, objašnjava nam naš sagovornik.

Ove njegove riječi bile su povod da uporedimo cijene nekih sličnih artikala i namirnica iz njemačkih i domaćih prodavnica.

Nutela, jedan od omiljenih mnogima, skuplja je u Banjaluci nego u Njemačkoj. Kilogram ovo namaza kod nas košta 15,5 maraka, a u njemačkim marketima je oko 14 maraka. Kilogram grčkog jogurta oni moju da kupe za 2 evra. Kod nas pakovanje od 400 grama košta više od 1,5 evro. Osim toga, klasični sos za tjesteninu u teglici od 400 grama kod nas je, u prosjeku oko 4,7 maraka, a kod njih 1,59 evra odnosno tek nešto više od 3 marke.

“I cijena jaja je slična. Tamo su oko 2 evra, odnosno 4 marke, a ovdje su od 3,5 KM. Primjetio sam da je ovdje generalno povrće i voće skupo. U Njemačkoj za 1,5 evro možete da kupite kilogram i po crvenog luka, pakovanja šampinjona od 400 grama je oko 1,6 evra, mladi krompir 1,2, kilogram mrkve je jedan evro, a paradajza oko 1,3”, nabraja on cijene hrane. Mandarine u njemačkim prodavnicama koštaju oko 1,7 evra, narandže od 1,3 evra, nektarine su skoro 4 evra, a kivi je oko 2,8.

U domaćim marketima kilogram mješanog mljevenog mesa je od 16 do 19 maraka, u zavisnosti koju vrstu mesa koristite. Kilogramsko pakovanje ovog mesa u Njemačkoj je oko 7,3 evra, odnosno oko 14,2 KM. Kod nas je litar mlijeka, u prosjeku, najmanje 2,1 maraka dok kod njih može da se kupi za 0,95 evra, odnosno 1,8 KM.

Razlike u cijeni hrane nisu drastične, ali u prosječnoj plati i te kako jesu. U četvrtom kvartalu 2023. godine prosječna mjesečna neto zarada po radniku u Njemačkoj iznosila je 2.450 evra.

Prosječna neto plata u aprilu u Srpskoj iznosila je 1.400 KM, odnosno oko 700 evra. Prosječna neto plata u Srpskoj 2023. godine bila je 1.274 KM. To bi bilo oko 653 evra.