Predsednik Salvadora Najib Bukele, poznat po svom oštrom postupanju prema uličnim bandama, zapretio je da će slične mere preduzeti i protiv prodavaca na veliko i uvoznika koji su drastično podigli cene namirnica i druge robe.

Bukeleove vlasti su od 2022. uhapsile na desetine hiljada članova uličnih bandi, često na osnovu malo dokaza, a policija ih je sprovodila u donjem vešu kroz velike nove zatvore, prenela je agencija AP.

U najnovijem govoru, predsednik je zapretio da će istu taktiku primeniti prema prodavcima na veliko i distributerima koje je okrivio za nedavni nagli skok cena hrane i drugih osnovnih potrepština.

“Upućujem poruku uvoznicima, prodavcima i distributerima hrane: prestanite da zloupotrebljavate narod El Salvadora, a ako to ne učinite, nemojte se žaliti na posledice”, kazao je on.

Bukele uživa veliku popularnost zbog oštrog napada na moćne ulične bande koje su nekada praktično upravljale mnogim četvrtima i iznuđivale novac od stanovnika i vlasnika firmi.
Zbog njegovih mera, jedan od gradova koji su nekada imali najveći broj ubistava na svetu pretvoren je u jedan od najbezbednijih u Latinskoj Americi.

U racijama je uhapšeno ukupno 78.175 osumnjičenih za pripadništvo bandama, ali je pušteno oko 7.000 osoba zbog nedostatka dokaza.