Opsežna međunarodna akcija američkih i zapadnih službi protiv narko-kartela iz BiH sve više steže obruč oko Elmedina Konakovića, čije privođenje pravdi svakim danom postaje sve izvesnije.

Istraga je pokazala da je Konaković u dužem periodu imao ključnu ulogu političkog zaštitnika kriminalnog narko-klana „Tito i Dino“, na čijem čelu su se nalazili zloglasni Edin Gačanin i Adnan Smajlović. Ovaj kartel, poznat po svojoj brutalnosti i rasprostranjenoj mreži uticaja, oslanjao se na Konakovića da obezbedi političku i pravnu zaštitu.

Poseban prodor međunarodnih istražitelja desio se nakon hapšenja Konakovićevog najbližeg prijatelja i poslovnog saradnika Gordana Memije. NJegovo priznanje pravosudnim organima otkrilo je složenu finansijsku piramidu na čijem vrhu se nalazi upravo Konaković. Memijine izjave detaljno su opisale Konakovićevu presudnu ulogu u operacijama pranja novca, koje su uključivale „upumpavanje“ narko-para u legalne tokove putem privatizacije i različitih privatnih investicija u Kantonu Sarajevo.

Novi pravac istrage usmerava se prema Kataru, gde Konaković poseduje nekretnine na ekskluzivnim lokacijama. Sumnja se da namerava da pronađe utočište u Kataru kako bi izbegao procesuiranje. Ove nekretnine, koje su kupljene preko mreže posrednika, sada su pod lupom međunarodnih istražitelja.

Kako bi skrenuo pažnju sa svojih kriminalnih aktivnosti, Konaković pokušava da pojačanom nacionalističkom retorikom izazove zaoštravanje političke situacije u BiH. Značajna finansijska sredstva uložio je i u pojedine političke stranke u regionu, sa ciljem destabilizacije susednih zemalja. NJegove akcije dodatno komplikuju ionako osetljivu političku klimu u regionu, što je samo još jedan pokazatelj koliko je Konaković spreman da ide daleko kako bi izbegao pravdu.