Nakon što je premijer Norveške Jonas Gar Stura saopštio da je ta skandinavska zemlja donijela odluku o zvaničnom priznanju Palestine kao države oglasio se Izrael.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je video poruku Dablinu na društvenoj mreži X kako bi upozorilo na činjenicu da “priznavanje palestinske države rizikuje da će vas transformisati u pijuna u rukama Irana i palestinskog islamističkog pokreta Hamas”.

Ova mjera će “samo podstaći ekstremizam i nestabilnost”, smatra izraelska diplomatija, prenosi N1.

Takođe, španski premijer Pedro Sančez prošle sedmice je najavio da će danas objaviti datum kada će Madrid priznati palestinsku državu. To je i uradio, i Španija je priznala palestinsku državu.

On je u martu u Briselu objavio zajedničku izjavu sa šefovima vlada Irske, Slovenije i Malte u kojoj su četiri zemlje izrazile želju da priznaju takvu državu.

Izrael pozvao svoje ambasadore u Norveškoj i Irskoj na hitne konsultacije
Ministar spoljnih poslova Izraela, Izrael Kac pozvao je danas ambasadore te zemlje u Irskoj i Norveškoj na hitne konsultacije, jer je Norveška priznala Palestinu. Istovremeno, Irska je danas saopštila vijest o priznavanju palestinske nezavisnosti.

 

– Šaljem vrlo jasnu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael neće pustiti da ovo prođe u tišini – naveo je Kac, prenosi Tajms of Izrael.

– Irska i Norveška namjeravaju da pošalju poruku Palestincima i svijetu – teror se isplati – rekao je Kac, dodajući da na taj način “nagrađuju Hamas i Iran”.

Kac ocjenjuje da se radi o nakaradnom potezu naočigled žrtava 7. oktobra, kada je palestinski Hamas ubio oko 1.200 ljudi na jugu Izraela i oteo više od 240.

– To, takođe, otežava naše napore da vratimo kućama 128 talaca. Mir je sada manje izvjestan i podriva izraelsko pravo na samoodbranu. Ova irsko-norveška parada gluposti nas neće odvratiti. Odlučni smo da ispunimo ciljeve: da vratimo bezbjednost građanima, svrgnemo Hamas i vratimo taoce”, naveo je Kac.