Nakon dobavljača, na red su stigli i poljoprivrednici. Kašnjenja u isplatama budžetskim korisnicima sada se više ne mogu ni sakriti, a predsjednik Republike Srpske, iako to nije njegov posao, to pravda ratom kredita od 300 miliona maraka koja mora da se platu u julu.

Iako nema tačnih podataka o toj rati, ostali budžetski korisnici su u panici. Ko je sljedeći u redu za kašnjenje? Finansijski vrtlog u kome se Vlada Republike Srpske nalazi sve se brže okreće. Obaveze stižu sa svih strana, a novca je sve manje. Riječ dobavljači je maltene zabranjena u Vladi Srpske, a dugovanja prema njima su premašila pola milijarde maraka.

Polako počinju da se stopiraju i isplate svim ostalim budžetskim korisnicima. Sada su na redu poljoprivrednici. Jasno im je rekao, prije nekoliko dana, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, da nikakvih isplata za kapitalne investicije neće biti do kraja avgusta, jer u julu stiže rata od 300 miliona maraka u ukupnom iznosu.

Milorad Dodik je, prema riječima poljoprivrednika koji su bili sa njim na sastanku, objelodanio da Srpsku čeka uskoro rata kredita od 300 miliona maraka. Dok ona ne bude isplaćena, finansije Srpske ne dišu. Ipak, detalje o toj rati kredita niko ne zna.

-Ono što postoji mogućnost je da su to mnoge nagomilane obaveze koje se moraju vratiti do tog nekog datuma. Javna je tajna da je budžet u minusu. Nema novca za isplate dobavljačima, usluge i biće u sve težoj situaciji ukoliko se ne pronađe novac, odnosno novo zaduženje RS – kaže novinar i urednik portala Capital, Siniša Vukelić.

Vlast u Srpskoj suočena je sa sve većim finansijskim problemima. Od prošle godine intenzivirali su potragu za kreditorima, ali i investitorima za projekte koje su zemlje poput Njemačke blokirale zbog politike Milorada Dodika. Dodik pare očekuje od Rusije, Mađarske, Azerbejdžana i daleke Kine, a prema riječima ekonomista, nije poznato ni kako bi mogle da dospiju u budžet s obzirom na sankcije. Sada se samo kupuje vrijeme, a vremenom i socijalni mir. Barem do izbora.

-Za te materijalne troškove se čeka, sada čekaju poljoprivrednici. Neko nepisano pravilo kod čuvanja socijalnog mira je da penzije budu redovne, pa plate u policiji i prosvjeta. Krenulo se odozdo, dobavljači pa poljoprivreda, kome će se sljedećem reći da čeka, vidjećemo. Paradoksalno je i žalosno da se mi uopšte bavimo temom socijalnog mira, u jednoj normalnoj zemlji isplate budžetskim korisnicima nisu tema rasprave i da se Vlada ne hvali evo isplatili smo mi penzije. Pa to vam je ustavna i zakonska obaveza – poručuje Jelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta.

Još krajem prošle godine iz Vlade Republike Srpske su rekli da su pronašli strane kreditore, ali još im nema ni traga ni glasa. Sve to dodatno komplikuje situaciju, smatraju upućeni.

-Projektovano je da se u ovoj godini zadužimo oko 800 miliona evra na inostranom tržištu, od čega za sada, barem prema ovim informacijama, nema ništa. Ako tome dodamo i izgubljene arbitraže, koje su teške stotine miliona maraka, vidimo već sada da je budžet u minusu od preko milijardu maraka. I biće veoma teško postići i prošlogodišnji deficit, i ovogodišnji, i unutrašnje redovne rashode – smatra Siniša Vukelić.

Prema podacima iz budžeta Republike Srpske za 2024. godinu, izdaci za otlpatu dugova u ovoj godini iznose 822 miliona maraka. I to, prema zaduženjima putem državnih hartija od vrijednosti, potrebno je vratiti 348 miliona maraka, dok je za otplatu rata kredita koji su uzeti u inostranstvu neophodno 438 miliona maraka. Što se tiče zajmova u zemlji, mora se u ovoj godini vratiti 22 miliona, dok na ostale isplate ide oko 13 miliona maraka, piše BN.