Najnovije američke sankcije, kao i sve prethodne nastavak su politike Sjedinjenih Država koja se primjenjuje nad Republikom Srpskom i njenim rukovodstvom nepunih 30 godina. Od političara, preko privrednika, pa do radnika u IT kompanijama i medijima. Svi su se našli na njihovoj listi. Sada im je dodata Infiniti Internešnal grupa u kojoj kažu da će pronaći najbolje rješenje koje bi osiguralo da kompanije nastave sa radom. U sankcionisanoj kompaniji Prointer navode da su se uvijek bavili isključivo razvojem i primjenom informacionih tehnologija i da svi zaposleni nemaju razloga za brigu.

Nedostatak diplomatskog znanja ili želja za pokazivanjem sile?

Nakon što je prošle sedmice broj fizičkih i pravnih lica iz Srpske na američkoj OFAK listi uvećan, da se zaključiti da rukovodstvo najmoćnije sile nema jači instrument od sankcija. Među sankcionisanim fizičkim licima našao se i Đorđe Đurić, vlasnik Infiniti grupacije. Svjestan da bi kompanije i zaposleni mogli trpiti zbog toga, odlučio je da napusti čelnu poziciju. Kaže, zaposleni su na prvom mjestu.

– Danas je to sedam kompanija, sutra 77. Dakle, ni poslodavci ni zaposleni nisu više sigurni u sopstvenoj zemlji, čak ni ako posluju u skladu sa zakonom, poštujući sve norme i obaveze. Naći ćemo najbolje moguće rješenje koje bi osiguralo da kompanije nastave sa radom – istakao je Đorđe Đurić, vlasnik Infiniti internešnl grupe.

Na listi sankcionisanih našla se i kompanija “Prointer”, jedna od članica Infiniti Internešnl grupe. Kompanija koja se bavi razvojem i primjenom informacionih tehnologija broji 183 zaposlenih. Ono što je za njih najvažnije u ovom trenutku, kaže direktor kompanije, jeste da radnici neće osjetiti posljedice.

– Sigurno niko neće od naših zaposlenih ostati na ulici niti ćemo na bilo koji način da ih uskratimo za bilo kakva prava koja su imala – rekao je Vladimir Perišić, direktor kompanije “Prointer ITSS”.

Proionter se na udaru američkog ministarstva našao zbog navodne povezanosti sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom. Direktor Prointera kaže da takve veze nikada nisu dokazane. O radu i poslovanju ove kompanije najbolje govori podatak da ima najviše partnerske statuse sa vodećim svjetskim kompanijama, koje su mahom iz Amerika, kaže Perišić. Sankcije ocjenjuje kao neopravdane i neshvatljive.

– Zašto kažem neopravdano zato što nijedan konkretan razlog niti dokaz nisu ponudili zašto smo se našli na toj listi, a neshvatljivo iz razloga što smo im kao kompanija koja kroz svoej dugogodišnje postojanje uvijek se trudila da se isključivo bavimo tehnologijama i projektima koje realizujemo – dodao je Perišić.

Da sankcije ne poznaju političku partiju,poziciju u društvu ili stručnu spremu znaju u Boračkoj organizaciji Srpske. Kažu -američke sankcije samo su nastavak svih onih prethodnih koje se već 30 godina primjenjuju nad Srpskom i njenim rukovodstvom.

– Sankcije trpe svi, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju, nekad su trpili oni oji su bili na čelu srpskog naroda kada je stvarana Republika Srpska, sad trpe ovi koji trenutno vode Republiku Srpsku i vjerovatno je to filozofija sa kojom će se nastaviti i u narednom periodu – istakao je Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Upravo zbog tog istorijskog iskustva trebamo biti jedinstveni, kažu iz Boračke organizacije. Nije važno ime i prezime sankcionisanih, važno je šta oni predstavljaju. A to je Republika Srpska.