Savo Manojlović, lider pokreta Kreni-promeni, doneo je odluku da vrati mandate u Skupštini grada Beograda i opštini Novi Beograd.

Iako Manojlović ovu odluku predstavlja kao radikalni potez protiv aktuelne vlasti, mnogi kritičari smatraju da ovaj čin više šteti opoziciji nego samom režimu. Ova odluka je izazvala raskol unutar pokreta, jer mnogi članovi veruju da ovakvi potezi podrivaju njihove ciljeve i ne odražava volju birača.

 

Sadašnja situacija u kojoj se nalazi prozapadna opozicija pokazuje da je neko veoma lepo odigrao partiju šaha i da su sa vrhunca moći, prozapadni politikanti došli na ivicu nestanka.

Manojlović nije učestvovao na decembarskim izborima 2023. godine. Ali je tokom čitavog izbornog procesa bio i više nego aktivan, kao da je bilo očigledno da ga sistem za neko lidersko mesto.

 

Iako je prozapadna opozicija ostvarila istorijski rezultat na beogradskim izborima u decembru 2023. predstava o navodnoj krađi glasova je izvedena, izbori su poništeni a zatim je usledio i bojkot.

 

Kao mladog i svežeg kandidat koji bi mogao da ispuni prozapadnu opozicionu scenu ali ujedno i da da legitimitet izborima, Služba je pripremila Savu Manojlovića.

 

Tvrdnje da je Manojlović pod kontrolom Parezanovića dobijaju na težini s obzirom na njegove poteze koji sve više izgledaju kao da otvoreno pomaže režimu nego prozapadnoj opoziciji.

 

Parezanović navodno drži Manojlovića na “kratkom lancu”, a Manojlović povremeno napada Parezanovića kako bi uklonio sumnju sa sebe.

 

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta izrazio je zabrinutost zbog Manojlovićevih poteza, ali se suzdržava od otvorenog govora o tome za koga Manojlović zaista radi.

Lazović je javnosti poznat kao čovek koji je, uz podršku Dragana Đilasa, išao u Evropski parlament tražeći poništenje izbora. NJihova akcija je tumačena kao gaženje volje birača, a sve radi ličnih interesa Dragana Đilasa koji je po svemu sudeći predao režimu Beograd zbog poslova koje je njegov dugogodišnji poslovni partner Srđan Šaper dobio za EKSPO 2027. a koji se mere u milionima evra.

 

Ovakve tvrdnje teško se mogu dokazati,ali su dobro poznate u političkim krugovima. Ove spekulacije dodatno osvetljavaju zašto je opozicija odlučila da traži nove izbore i izvede bojkot, čime su dodatno oslabljeni.

 

I tako je Služba napravila šah-mat.

 

 

Iako se Manojlović predstavlja kao borac protiv režima, mnogi veruju da njegovi potezi služe interesima vlasti, dodatno slabeći prozapadnu opoziciju u ključnim trenucima političke borbe. Ova složena politička situacija naglašava duboke podele i kompleksne odnose unutar opozicionih redova u Srbiji koji po svemu sudeći račune polažu na Banjici.