Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da Deklaracija Svesrpskog sabora afirmiše i daje dodatnu snagu 9. januaru.

On je naglasio da je bila potrebna svesrpska afirmacija 9. januara zbog Ustavnog suda BiH i svih onih koji mrze Republiku Srpsku, zbog onih koji su htjeli da ukidaju ime Republike Srpske, zbog onih koji su ukidali i njen grb i himnu.

– Ne mogu da shvatim da je neko izmislio laž i da na laži gradi svoju politiku. Da su samo pročitali, trebali bi aplaudirati tom članu Deklaracije gdje je 9. januar nedvosmisleno, trajno i vječno Dan Republike – rekao je Karan novinarima u Trebinju komentarišući navode po kojima je Deklaracijom ukinut 9. januar kao Dan Republike.

Kao primjer, Karan je naveo da Republika Srpska ima nekoliko konstitutivnih i državotvornih akata jer Srpska nije nastala jednokratno.

– Ona nije nastala samo 9. januara. Ona je nastala stvaranjem Skupštine srpskog naroda u BiH kada su se srpski poslanici izdvojili iz Skupštine BiH i taj datum je državotvorni. Јedan od ključnih elemenata je i datum plebiscita kada su Srbi rekli s kim će i gdje da žive, odnosno kada su rekli da je Republika Srpska federalna jedinica treće Јugoslavije – naveo je Karan.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Trebinju da je istorijski važna činjenica da je održan Svesrpski sabor, jer je bilo potrebno da se razbije politička i psihološka barijera da se nešto ne smije kako se neko ne bi ljutio.

Dačić je naveo da mogu da se organiziju bošnjački sabori, hrvatski sabori, da Albanci slave dan zastave, a da jedino nije moguće da srpski narod razmišlja o nekom obliku zajedničkog rada.

Kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici usvojenoj u UN, Dačić je istakao da nikad nije bilo sporno da se osuđuju svi zločini, ali da je istorijski nekorektno isticanje jednog takvog događaja kako bi odredio suštinu rata u BiH.