Vodna inspekcija grada Banjaluka kaznila je preduzeće “Čistoća” novčanom kaznom od 7.500 KM zbog istresanja otpada iz klaonice, umjesto na deponije, u rijeku Vrbas.

Kako su naveli u Odjeljenju za inspekcijske poslove i komunalnu policiju grada Banjaluka, riječ je o 5.000 litara životinjske krvi, koje kako navode u nadležnom Odjeljenju, ovo preduzeće naplatilo od klaonice, a onda nepropisno odložilo.

“Umjesto da ga odvezu na deponiju, istresli su ga u Vrbas, a u tome su čak i uhvaćeni na djelu”, kazali su iz nadležnog Odjeljenja.

Dodali su da je zbog ovog prekrašaja preduzeće kažnjeno sa novčanom kaznom od ukupno 7.500 KM.

“Osuđujemo ovakvo ponašanje preduzeća koja djeluju na području grada, a u konkretnom slučaju direktno se ugrožava životna sredina što je nedopustivo”, naveli su iz nadležnog Odjeljenja.

Prema njihovim riječima, Gradska uprava Banjaluka upozorova sve firme koje imaju ugovore sa njima o izvođenju određenih radova, da su dužni da iste izvode profesionalno i u skladu sa ugovornim odredbama.

Kako je za “Nezavisne novine”, kazao Aleksandar Bajić, direktor preduzeća “Čistoća” prekršajni nalog još nije dobio, ali je usmeno bio obaviješten o ovom problemu.

“Naravno da nismo naredili da se otpad na ovaj način odloži, ali mora se uzeti u obzir ljudski faktor”, kazao je Bajić.

Dodao je da je čuo za kaznu preduzeću zbog ovog čina, te da naredne sedmice očekuje i zvanični prekršajni nalog.

Iz Gradske uprave Banjaluka su najavili da svim firmama koje loše izvedu radove prijeti raskidanje saradnje sa gradom.

“Do sada je, zbog propusta, probijanja rokova ili loše izvedenih radova, kažnjeno nekoliko izvođača radova”, saopštili su iz Gradske uprave Banjaluka.