Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je više brodova i aviona Narodne oslobodilačke armije Kine ponovo prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza.

Ministarstvo ocenjuje da su vojne vežbe Kine krajnje provokativne “bilo da lansira balističke rakete ili namerno prelazi središnju liniju moreuza”, prenosi Rojters. Neki svetski mediji navode da su kineske snage opkolile Tajvan.

Novinska agencija “Rojters” ističe da je oko 10 brodova kineske mornarice i 20 vojnih aviona prešlo je u petak ujutro zonu razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

Tajvanska vojska je ranije najavila da pojačava borbenu gotovost, ali ističe da neće tražiti rat.

Takođe je rasporedila brodove i avione, kao i raketne sisteme radi praćenja situacije, s obzirom da Kina održava višednevne vojne vežbe oko ostrva, a nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Sjedinjene Američke Države objavile su da nastavljajhu da podržavaju Tajvan i obezbeđuju mir i stabilnost oko ostrva. U tom cilju, a po nalogu ministra odbrane SAD, u regionu će ostati nosač aviona “Ronald Regan”, koji će pratiti situaciju, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Kinesko ratno vazduhoplovstvo i pomorska avijacija komande su poslali više od 100 borbenih aviona, uključujući lovačke avione i bombardere, kako bi izveli borbene vežbe kao što su zajedničko izviđanje, punjenje gorivom iz vazduha, kontrola vazdušnog prostora i udari na kopnene ciljeve. Više od 10 razarača i fregata iz sastava ratne mornarice Komande izvelo je zajedničke operacije blokade u vodama oko ostrva Tajvana.

Liu Dungkun, viši oficir komande, rekao je da su trupe “pokazale svoj hrabar i nepobediv borbeni duh”.