Kineska narodnooslobodilačka armija poslala je danas 30 ratnih aviona i pet ratnih brodova prema Tajvanu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana.

Od 17 časova po lokalnom vremenu tajvanske oružane snage su zabilježile pet brodova i 30 aviona Narodne oslobodilačke armije Kine, od kojih je 15 prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza, navelo je Ministarstvo na Twitteru, prenijela je agencija RIA Novosti.

Narodnooslobodilačka vojska Kine izvela je vježbe u oblasti ostrva Pengu, koja se nalaze u južnom dijelu Tajvanskog moreuza, navodi se u saopštenju Istočne borbene komandne zone Narodnooslobodilačke armije Kine (PLA) objavljenom na društvenoj mreži Vičet.

Tokom zajedničkih borbenih vježbi i patrola, piloti istočne zone Borbene komande PLA vršili su nadzor nad arhipelagom Pengu, navodi se u saopštenju.

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Ćjan rekao je da kineska vojska ponovo sprovodi vojne vježbe i patrole oko Tajvana, kao odgovor na posjetu delegacije američkih kongresmena ostrvu.

Delegacija američkih kongresmena predvođena senatorom Edom Markijem stigla je juče u dvodnevnu posjetu Tajvanu.

Ranije je saopšteno da će se delegacija sastati sa visokim tajvanskim zvaničnicima kako bi razgovarali o odnosima SAD i Tajvana, regionalnoj bezbjednosti, trgovini i investicijama, globalnim lancima snabdijevanja, klimatskim promjenama i drugim važnim pitanjima od zajedničkog interesa.