Kineski ministar odbrane Dong Đun upozorio je danas da je vojska spremna da “prisilno” zaustavi nezavisnost Tajvana, ali je pozvao na obimniju razmjenu sa SAD.

“Uvijek smo bili otvoreni razmjenu i saradnju, ali za to je potrebno da se obje strane sretnu na pola puta”, naglasio je Dong u svom govoru na forumu “Dijalog Šangri La” u Singapuru, gdje se krajem sedmice sastao sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom.

Ovogodišnji forum u Singapuru održava se sedmicu nakon što je Kina održala manevre oko Tajvana i upozorila je na mogući sukob sa snagama tog ostrva nakon inauguracije predsjednika Laj Čingtea, prenosi AFP.

Dong je u obraćanju prisutnima na forumu naglasio da je kineska armija uvijek bila neuništiva i snažna snaga za odbranu ujedinjenja domovine i da će uvijek djelovati odlučno i prisilno kako bi spriječila nezavisnost Tajvana i kako bi osigurala da slični pokušaju budu neuspješni.

Prema njegovim riječima, ko god se usudi da odvoji Tajvan od Kine biće uništen i suočiće se sa sopstvenim uništenjem, prenosi “Srna”.