Lider Demokratske narodne partije Crne Gore (DNP) Milan Knežević poručio je danas da zvanična Podgorica ne smije da glasa za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ne samo zbog Republike Srpske, Srbije i srpskog naroda, već prvenstveno zbog same sebe i upozorio da bi nakon njenog usvajanja Bosna i Hercegovina mogla da podnese tužbu protiv Srbije, ali i Crne Gore.

“Istog trenutka kad pritisnemo `yes` potvrdili smo se za genocidan narod”, naveo je Knežević u saopštenju, prenosi Tanjug.

On je naglasio da se predložena rezolucija o Srebrenici poziva na Rezoluciju 819 Savjeta bezbjednosti koja je usvojena 16. aprila 1993. godine, a u kojoj se, kako navodi, Savjet bezbjednosti poziva na Međunarodni sud pravde u Nagoji i privremenu mjeru da vlada Savezne Republike Jugoslavije, koju su činile Srbija i Crna Gora, treba odmah da preduzme sve mjere koje su u njenoj moći da spriječi vršenje zločina genocida.

“Znači, notorna je neistina da se ova najavljena rezolucija ne odnosi na države i narode. Naprotiv, baš se odnosi na Srbiju i Crnu Goru. A to dalje znači, nakon izglasavanja ove rezolucije, BiH može da podnese tužbu protiv Srbije i Crne Gore u bilo kom momentu, od trenutka izglasavanja do Sudnjeg dana. A to dalje znači da Crna Gora postaje država genocidne prošlosti i još je za to glasala, kao da glasa na Evroviziji”, naveo je Knežević.

Istakao je da ne postoji termin individualnog genocida i dodao da se u rezoluciji ne pominje nijedan general niti vojnik imenom i prezimenom, jer bi u tom slučaju to bio zločin pojedinca, prenosi RTCG.

Smatra da u rezoluciji nema individualizacije krivice zato što je namjera da se zločin u Srebrenici predstavi kao genocid.

Knežević je ocijenio da amandmani Vlade Crne Gore na rezoluciju liče na “posljednju želju osuđenika na mučenje i smrt, u kojoj moli da mu prvo otkinu glavu, a tek onda ruke, umjesto kako su planirali da prvo otkinu ruke, a onda glavu”.

Crnogorski premijer Milojko Spajić potvrdio je u četvrtak da će Crna Gora glasati za rezoluciju o Srebrenici u UN, kao i “za sve rezolucije koje osuđuju genocide i zločine na prostoru bivše Jugoslavije”.

Vlada Crne Gore u subotu uveče je usvojila informaciju o amandmanima Crne Gore na tu rezoluciju u kojima se navodi da je odgovornost za zločine isključivo individualna i da ne može targetirati narod ili države.

Amandmanima se, kako su rekli iz Vlade, sprečava svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ, ali i namjera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.