Najveća opoziciona politička partija u Republici Srpskoj, SDS, još nije donijela odluku o tome koga će podržati za gradonačelnika Banjaluke na predstojećim lokalnim izborima u oktobru.

Ono što je prethodnih dana i mjeseci obznanjeno jeste to da će kandidate za prvog čovjeka najvećeg grada u Srpskoj imati PDP, koji je za funkciju ponovo kandidovao aktuelnog gradonačelnika Draška Stanivukovića, zatim Narodni front, koji je kandidovao svoju predsjednicu Jelenu Trivić, te SNSD, čiji je kandidat za gradonačelnika Banjaluke Nikola Šobot.

Iako je ranije najavljivano da bi do početka juna SDS konačno trebalo da se izjasni oko toga da li će imati svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke ili će pak podržati nekog drugog opozicionog kandidata, Stanivukovića ili Trivićevu, prošla je i sredina mjeseca a iz najveće opozicione stranke još nije objavljena konačna odluka o tom pitanju.

– Ono što je izvjesno jeste to da se odustalo od toga da SDS izađe sa svojim kandidatom za gradonačelnika. S druge strane, još nije donijeta odluka o tome koga će stranka podržati na predstojećim izborima – Draška Stanivukovića ili Jelenu Trivić. U Gradskom odboru SDS postoje žestoke podjele po tom pitanju i konačna odluka o tome, ma kakva ona bila, prijeti da izazove nove potrese u banjalučkom SDS – otkrivaju za Srpskainfo odlično obaviješteni izvori iz vrha najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj.

Predsjednik SDS Milan Miličević, podsjećamo, ranije je izjavio da ne postoji šansa za dogovor između opozicionara oko zajedničkog kandidata za gradonačelnika Banjaluke.

– Nažalost, razlozi su svima poznati. Gradski odbor SDS još nije donio zvaničnu odluku, moguće je i da mi idemo sa svojim kandidatom. O tom potom – rekao je Miličević nakon zajedničkog sastanka lidera opozicionih stranaka koji je u aprilu organizovan u Banjaluci.

Predsjednik Gradskog odbora SDS Banjaluka, Željko Raljić, za Srpskainfo potvrđuje da ta stranačka organizacija još nije donijela konačan stav o tome koga će podržati kao kandidata opozicije za gradonačelnika Banjaluke.

– Danas će biti održana sjednica Glavnog odbora SDS u Istočnom Sarajevu i tu bi, između ostalog, trebalo da se razgovara i o kandidatima za predstojeće lokalne izbore. Što se tiče Banjaluke, odluka o tome koga će SDS podržati još nije donijeta – ističe Raljić.

Predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić, za naš portal kaže da očekuje podršku SDS njenoj kandidaturi za gradonačelnika Banjaluke.

– Ta odluka je na njihovom gradskom odboru i vjerujem da će biti pozitivna. Kako sam više puta naglasila, ishod njihove odluke u Banjaluci neće remetiti naše odnose generalno, niti našu odluku da podržimo kandidate SDS u mnogim lokalnim zajednicama širom Republike Srpske – poručuje Trivićeva.